Nieuwjaarsduik 2020 Scheveningen

Het is grijs weer, een paar graden boven nul, maar de gevoelstemperatuur is lager. In Café Columbus waar ik de perskaart haal, brandt een lekker vuurtje.

De Unox-band zit al klaar met oranje jasjes met rood-wit-blauwe kraag en Unox mutsen. Banjo, trompet, saxofoon, witte tuba, trommel groot, trommel klein en een scheepstoeter. Ze lopen al spelend naar de entree.

Oranje Muts

Het is eb, waardoor de pieren zichtbaar zijn. Ik zie het vanuit de Pier, waar de eigenaren van de winkeltjes bezig zijn met voorbereidingen en het tellen van de inkomsten van de vorige dag. Vanuit de verte zie ik een enorme oranje Muts, waaronder het podium schuilgaat. De eerste duikers, nog gekleed en met oranje muts, vullen het strand. Richting Wassenaar en de bunkers zie ik diverse wandelaars, vaak met hondjes, hun Nieuwjaarswandeling langs de zee maken.

V1

Vooraan bij de Pier zijn de twee V1’s uit de oorlog nog present, alhoewel de V1 met de tekst ‘Drop a Love Bomb’ naar de zijkant is verplaatst. Er zitten openingen in die gevuld zijn met plantjes, duingras en sigarettenpeuken. De andere V1 staat nog binnen. Ook die is gevuld met duingras (nog een paar groene sprieten) en een rodondendron die niet meer leeft. Op deze V1 staat geschreven PLANT (groene letter) A BOMB (witte letter) BOOM (groene letter). En op de staart staat ‘Veggies are Da Bomb!’.

Voor de laatste V1 is een rolstoel geplaatst. Het lijkt wel een kunstinstallatie, met de gedachte: als de V1 toch de lucht invliegt kan een vallende omstander met een gebroken been een plaatsje in de rolstoel krijgen. Ik loop naar de entree van het duikevenement en loop langs de tent waar  de ‘Frozen Magic IJssculpturen’ te zien zijn. De Unox band speelt ‘Oh when the Saints are marching in’.  

Polonaise

Ik krijg bij de entree een tasje met oranje muts (die ik opzet) en een blik erwtensoep. Twee dansmeisjes staan op het podium dansjes voor te doen ‘Follow the leader, leader, leader, Follow the leader’. Ik zie twee beren: een bruine beer en een ijsbeer. Een badjasbrigade met in hun midden enige pinguïns. De presentator speelt ‘Sweet Caroline’.

In de linkertent lopen diverse hondjes rond die ook mee gaan duiken. Ik zie Vrouwtje Piggelmee en enige roze poezen met staartjes. ‘Zijn er mensen uit Brabant?’ vraagt de presentator, ‘dan kunnen die voorop gaan lopen in de polonaise’. De dansmeisjes doen voor hoe je zoiets doet, een polonaise. Het is 11.11 uur, nog drie kwartier te gaan. De polonaise is inmiddels aan de gang en gaat voor de verandering even naar achteren.  

Luipaard

Ik sta inmiddels niet ver van het podium en zie daar een zebra en een luipaard, en twee gouden hoedjes op de oranje mutsen.  Joedelahihi, Jododelahehi, klinkt het en vervolgens Van je Hoempa Hoempa Tetere. Op het podium krijgen mensen van de stichting Vaarwens 10.000 euro, een euro van elke deelnemer voor hun activiteiten voor ongeneeslijk zieken. Happy New Year van ABBA komt van de draaitafel. 

Ik zie een sherpa. En een roze koetje met zilveren hoorns en schubben op de rug (een nieuwe mutatie?) Een Japans stelletje zet alles op de film voor het thuisfront. ‘Springen’ roept de omroeper en ‘Waar is het feestje?’ Er is een derde dansmeisje op het podium verschenen in een beige pak met patroontje. 11.30 uur: het is tijd voor de Gebroeders Ko die gelijk beginnen met ‘Ik heb een toe toe toe toeter op mijn waterscooter. Daarmee toeter ik naar jou’.

En vervolgens ‘Duiken in de Zee, we duiken een, we duiken twee, we duiken drie keer na elkaar. Het is een beetje fris, maar de erwtensoep staat klaar’.

Dansmariekes

Ik zie twee Miss Holland’s en drie dansmariekes en een Gary Glitter. ‘De Gebroeders Ko zingenSchatje, mag ik je foto? Heb je een foto voor mij? En doe ook je nummer erbij’.  Ik zie pom pom meisjes uit Amerika. En ik hoor het helikopterlied, ‘Ik heb een helikopter, ik heb een heli, heli, heli’. De gebroeders vragen om mutsen in de lucht. Een meisje gaat haar lange haren draaien als een helikopter in het rond. Het Japanse stelletje is door het dolle. Het helikopterlied is inmiddels opgevolgd door het bootlied. ‘Ik heb een boot, een hele mooie splinternieuwe boot. Het is de mooiste boot van allemaal’.  

Handen in de lucht, van links naar rechts. We gaan springen’. Voor me zie ik een trotse Amsterdammer met de drie kruisen op zijn rug. De eerste blote lijven verschijnen, waaronder twee personen in een Borat zwemkostuum. 11.50 uur: Er verschijnt een drone in de lucht. 50 meter in de zee drijven een paar zeilbootjes. Ik zie een geel kuiken en een boef in geel-zwart gevangenispak. Er komen meer blote lijven.

Stropdas

11. 55: De dansmeisjes zijn er weer. We moeten ons omdraaien om op de foto te gaan met een 360 graden camera. Een groep (Leidse studenten?) draagt behalve hun zwembroek ook een rode stropdas. ‘Nog 30 seconden, 29, 28, 27 …………………………………….  10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1’ en weg zijn de duikers, 10.000 in aantal. Ze komen even snel weer terug. Ik krijg een bak goede erwtensoep en op de Boulevard zie ik weer de Unox-band, die toepasselijk ‘Daar bij de Waterkant’ speelt.   

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1