Spirituele Urgentie - Open de deur naar andere realiteiten | Stedelijk Museum Schiedam

Spirituele Urgentie - Open de deur naar andere realiteiten | Stedelijk Museum Schiedam

Spiritualiteit is springlevend onder een nieuwe voorhoede van makers. Jonge, interdisciplinaire kunstenaars omarmen, vieren en verspreiden ieder op hun eigen manier de waarde van spiritualiteit.

Spirituele Urgentie laat aan de hand van vier thema’s zien waarom spiritualiteit onmisbaar is bij hun artistieke en persoonlijke ontwikkeling, alsook bij het navigeren in de complexe wereld van nu. Ze staan daarmee in een lange traditie van kunstenaars, zoals Kandinsky en Yves Klein, die zich verbinden met het spirituele. De tentoonstelling toont actuele kunst van binnen- en buiten de institutionele kunstwereld en maakt daarbij soms een uitstapje naar bekende kunstenaars uit het verleden.

Kunst en creatie als wegwijzer

Te zien zijn werken van de meest actuele, discipline-overstijgende makers, onder wie: Nick Verstand, Jennifer Tee, Memo Akten, Marlou Fernanda, Tim Wes, Shertise Solano en Asma Elbadawi. Ook artistieke producties als de samenwerking tussen het label Daily Paper en de kunstenaar Alexandre Nitzsche maken deel uit van de selectie. De werken worden getoond naast geestverwante kunstenaars uit de kunstgeschiedenis, zoals herman de vries, Wassily Kandinsky, Jacoba van Heemskerck en Charley Toorop. Juist zo wordt duidelijk dat kunstenaars altijd al de rol van spirituele gids hebben vervuld. Elke kunstenaar put uit andere persoonlijke, culturele of religieuze bronnen. De tentoonstelling gaat niet over verschillen, maar juist over de gemene deler: de urgentie van spiritualiteit.

Spirituele reis

Vier thema’s laten je in het museum verschillende fases van een spirituele reis ervaren. De tentoonstelling opent met het thema Natuur & Holisme, waar de abstracte kunst gemaakt van aarde door herman de vries een dialoog aangaat met de fair fashion van Mastoor. De werken in de zaal Genezing & Afkomst gaan over spirituele genezing en tonen werk van symbolist Frans Stamkart naast dat van onder anderen multimediakunstenaar Shertise Solano. De reis vervolgt met het thema Bevrijding en Manifestatie, waar in een kleurrijke zaal een installatie van Marlou Fernanda te zien is naast een schilderij van Charley Toorop, een sculptuur van Lotti van der Gaag en de kenmerkende neontinten van multidisciplinair kunstenaar Yamuna Forzani. De reis eindigt met het thema Hedendaagse Priesters; kunstenaars in de rol van spirituele wegwijzers. Een schilderij van avant-gardist Wassily Kandinsky dat zijn gedachtengoed illustreert over de symbiose tussen kleur en klank hangt zij aan zij met een video van kunstenaar en muzikant Tim Wes. De reist eindigt in een magische lichtinstallatie van Nick Verstand.

“Spirituele Urgentie laat zien dat jonge en interdisciplinaire kunstenaars zich meer dan ooit weer verhouden tot spiritualiteit. Via hun kunst onderzoeken ze wat spiritualiteit voor hen persoonlijk, maar ook voor de grotere maatschappelijke vraagstukken van onze tijd kunnen betekenen. Deze tentoonstelling laat zien dat zij daarmee in een kunsthistorische traditie staan, waarin kunst en spiritualiteit onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden“, aldus Anne de Haij, directeur Stedelijk Museum Schiedam

Nieuwe kunst

De tentoonstelling is onderdeel van de programmalijn Nieuwe Kunst. Deze experimentele lijn heeft als doel om onze blik op hedendaagse kunstuitingen te verbreden. Dit doen we o.a. door ruimte te maken voor samenwerkingen met nieuwe netwerken die zijn ontstaan uit populaire cultuur en/of niet westerse kunst tradities.

Co-curatoren

Spirituele Urgentie is samengesteld door Eliza Bordeaux van Stedelijk Museum Schiedam in samenwerking met een team externe co-curatoren: Cathelijne Blok & Imaan van der Zwan (TittyMag), Qasim Arif (ILLM) en André Marques & Tim Wes (Together & Dedicated & (MuseumParX)).

‘Met hun scheppende kwaliteiten, zijn kunstenaars in staat om het onzichtbare en ontastbare concreet te maken. In de kunstwerken wordt duidelijk waarom spiritualiteit relevant en zelfs noodzakelijk is’, aldus Eliza Bordeaux – curator Spirituele Urgentie  

Eliza Bordeaux

Spirituele Urgentie is samengesteld door curator Eliza Bordeaux van het Stedelijk Museum Schiedam, op basis van input van de diverse co-curatoren, eigen research en de kunsthistorische kennis van het museum. Eliza Bordeaux is opgeleid als kunstfotograaf en is als curator verbonden aan het museum om invulling te geven aan de programmalijn nieuwe kunst. Voor Spirituele Urgentie werkt zij samen met een team externe co-curatoren, die ieder een eigen community bedient.

Qasim Arif

Qasim Arif is een hedendaags kalligraaf, hij vermengt traditionele Arabische kalligrafie met invloeden van hedendaagse hiphop- en graffiti cultuur. Daarnaast is hij gespecialiseerd in branding grafisch ontwerp en art direction, en werkzaam voor verschillende merken.

Cathelijne Blok en Imaan van der Zwan

Zijn eigenaar en oprichter van het creatief bureau en kunstplatform TittyMag, dat een podium wil bieden aan kunst van vrouwen en andere onder gerepresenteerde groepen. Vanuit TittyMag publiceren zij artikelen, maken podcasts, scouten talent en organiseren events op het kruisvlak van beeldende kunst, mode en feminisme.

André Marques en Tim Wes

Als oprichters van het productiehuis Together & Dedicated en (Museum)ParX hebben de Rotterdamse culturele ondernemers en makers als doel om verbindingen tussen creatieven van nu te leggen en ruimte te maken voor nieuwe geluiden. Ze ontwikkelen creatieve campagnes voor onder andere mode, culturele instellingen en muziek, organiseren events, tentoonstellingen en performances.

Deelnemende kunstenaars

Asma Elbadawi, Alexander Nitzsche Cysne voor Daily Paper, Alice Anderson, Alix Marie, Charley Toorop, Dennis Rudolph, Dr. Mehmet Refii Kileci, Frans Stamkart, herman de vries, Johan Miedema, Jacoba van Heemskerck, Jennifer Tee, Jerrold Saija, Juhee Han, Kevin Osepa, Lotti van der Gaag, Marlou Fernanda, Naaz, Mastoor, Memo Akten, Nick Verstand, Sedrig Vervoert, Shertise Solano, Sophie Steengracht, Tim Wes, Tomáš Libertíny, Wassily Kandinsky, Yamuna Forzani, Yves Klein.

Afbeeldingen

1) Zaaloverzicht van Spirituele Urgentie met werk van Yamuna Forzani, links en Charley Toorop rechts, foto Aad Hoogendoorn, 2) Sophie Steengracht, 3) anima by Nick Verstand, in collaboration with Wiwo Studio,Salvador Breed

https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/

Datum:
26 november 2022 / 10 april 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0