Den Haag – het voormalige weeshuis aan de Zuid Singelgracht

Horizontal tabs

Beschrijving

Aan de Zuid Singelgracht – nu Hooftskade 1 – ligt het voormalige Nederlands Hervormde Weeshuis, voluit ‘Diaconie der Nederduitsche Hervormde Gemeente’.

 De Diaconie stichtte in 1660 haar eerste weeshuis. Ook dit huis stond aan een gracht, Zieke. In dat pand was oorspronkelijk de vertegenwoordiger van het Koninkrijk Zweden gevestigd. Het huis is tot aan de sloop, omstreeks 1866, bekend gebleven als het Zweedse Huis.

Het nieuwe onderkomen aan de Zuid Singelgracht is tot aan de tweede wereldoorlog een weeshuis gebleven. In de oorlog moesten de 300 inwonende kinderen het huis verlaten. Het is vervolgens nooit meer als weeshuis in gebruik geweest. Na de oorlog werden er onderdelen van de rijksoverheid gevestigd en na een grondige renovatie in 1992 bevinden zich thans appartementen in dit complex.

De weeskinderen die hier ooit woonden hebben nog ieder jaar een reünie gehouden. Anno 2003 waren er nog 15 wezen in leven en zij hebben besloten dat de reünie van 2003 de allerlaatste was. Het definitieve einde van een bijzondere Haagse periode.

De architect ontwierp ook de Hofjes van Schuddegeest (1855) en de Van Hogendorp woningen, sociale woningbouw. Tevens ontwierp hij de twee witte villa’s aan de Noord Singelgracht en verbouwde hij de manege van Koning Willem II tot Willemskerk, thans Willemshof.

 

Architect: E. Saraber, 1808 – 1878

Bouwjaar: 1867

Stijl: Ecelecticisme

 

Adres

Hooftskade 1
2526 KA gravenha

Facilities

  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0

Reacties

The details that I got from this article have all data on this that was useful along with the format that I have to get. I was able to provide some of them that were wrote by naukri com resume services they have all affection on this it was able to provide one of the best alteration that was good to read.