Carl De Keyzer op Photo31

Carl De Keyzer op Photo31

Op de 32ste editie van Photo31, 12 januari 2022, schoof niemand minder dan Magnum fotograaf Carl De Keyzer aan tafel aan. 

Zowel zijn bekendheid als zijn portfolio omspannen de hele wereld. Zijn werk laat telkens een stuk geschiedenis zien van bijzondere plekken en gebeurtenissen van India en Afrika tot Rusland, de Verenigde Staten en Noord-Korea. 

Te midden van de expositie “Congo Connecting” bij de Pennings Foundation in Eindhoven praat Photo31 een uur lang met Carl over zijn indrukwekkende werk, zijn drijfveren en bijzondere ervaringen over de hele wereld. 

De Keyzer zoekt in zijn werk steevast naar de impact die macht heeft op het alledaagse leven. Zijn foto’s kenmerken zich door een dubbelgelaagdheid, waarin de details van groot belang zijn. Ook enige ironie is hem niet vreemd. Dat kwam in Noord-Korea goed van pas, want van de 400 foto´s die hij aan de censuur voorlegde werden er -tot zijn eigen verbazing- slechts drie afgekeurd. 

Carl heeft een groot aantal boeken op zijn naam staan, waaronder God Inc., waarin godsdienstbeleving en nationalisme in de VS het thema vormen & EVROPA, over de route die naamgenoot Keizer Karel volgde door Europa. In 2009-2010 publiceerde hij het fotoboek Congo in twee delen. Een deel bevat foto’s hij nam tussen 2003 en 2009, sporen van het Belgische koloniale verleden in Congo. 

Het andere deel bevat nieuwe afdrukken van glasnegatieven uit 1890 en 1908, uit het archief van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Als een van de eerste fotografen visualiseerde De Keyzer wat de komst en het vertrek van een kolonisator teweegbrengt. De beelden van het dagelijks leven met sporen uit het verleden roepen een sfeer van vervreemding op, ze grijpen de kijker en laten niet meer los. 

De expositie “Congo Connecting” is te zien van 11 december 2021 tot 26 februari 2022 bij De Pennings Foundation te Eindhoven. 

Het webinar is gratis en Carl De Keyzer is aanwezig in de live chat voor al jullie vragen. In samenwerking met de Pennings Foundation in Eindhoven. 

Interview: Robert Theunissen
programmering: Astrid Verhoef
techniek: Barend Houtsmuller & Carel Brugman
montage: Barend Houtsmuller & Carolien Beekman
promotie: Anna Witkowska & Astrid Verhoef 

Steun ons en doneer: https://photo31.nl/steun-photo31/
Meld je aan voor onze nieuwsbrief: https://photo31.us18.list-manage.com/...

https://photo31.nl/

Datum:
12 januari 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0