Toneelmuseum.nl

Toneelmuseum.nl

Op 1 maart 2021, een paar dagen geleden, is de site Toneelmuseum.nl gelanceerd. De collectie bevat programmaboekjes, toneelteksten, affiches, foto’s, decorontwerpen, requisieten, kostuums en andere parafernalia die tezamen een beeld geven van de Nederlandse toneelgeschiedenis.

Deze collectie kent een heel interessante geschiedenis. Decennialang werd het bewaard op zolders van musea en universiteitsgebouwen. In 1960 vond het onderdak in de stijlkamers van een rijtje zeventiende-eeuwse grachtenpanden.

Bijna in de container

Halbe Zijlstra slaagde er tien jaar geleden bijna in om de hele collectie in de container te gooien. Maar dat werd gelukkig verhinderd, vooral door inspanningen van de Universiteit van Amsterdam, de gemeente Amsterdam en het Allard Pierson Museum, nu kortweg Allard Pierson.

Op advies van minister Van Engelshoven maakt de collectie sinds 1 januari 2021 deel uit van de Basis Infrastructuur. Allard Pierson is aangewezen als de hoeder van dit erfgoed.  

Foto: De opening van de ere-tentoonstelling van Louis Bouwmeester sr. in de veilingzalen van de firma R.W.P. de Vries aan de Singel 146, 7 juni 1926.
Herkomst: Theatercollectie UvA

https://www.toneelmuseum.nl/

Datum:
4 maart 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0