Een bezoek aan de film ‘Voyage of time’ van Terrence Malick

Vanochtend zag ik in het Omniversum Voyage of Time van Terrence Malick. Het is een film over het ontstaan de wereld, vanaf de oerknal tot op heden. Het verhaal wordt verteld door Brad Pitt.

Indrukwekkende beelden komen voorbij. 14 miljard jaar geleden: de formatie van de sterren, het vastklonteren van sterren tot grotere gehelen, zelfs planeten. De hete lavastromen, het ploffen en pruttelen van de stroom totdat er een vaste massa is. De aarde, waarbij het water de stabiliserende factor is, 4 miljard jaar geleden. Alle continenten zitten nog aan elkaar vast.

Er ontstaat leven

En dan komt het grote wonder: er ontstaat leven. Het begint met moleculen die zich reproduceren. Er ontstaan bacteriën, mossen. En dan zijn er zeeslangetjes, zich verwijdende mossen, varanen in een stenen landschap. Meer en hogere planten, meestal bamboe-achtig. De vogels, een afsplitsing van de dinosauriërs. Af en toe zien we een meisje van een jaar of zes in een wild graslandschap in de grote stad, die verwonderd om zich heen kijkt.

Een grote asteroïde ploft op aarde, 100 miljoen jaar geleden, en lange tijd hangt er een grote zware damp over de aarde die een deel van het leven uitschakelt, met name de grote soorten flora en fauna. Onder meer de dinosauriërs leggen het loodje.

Aboriginals

Maar vissen en apen en andere kleine dieren ontwikkelen zich verder, altijd in een sociaal verband. De eerste mensen verschijnen, we zien Aboriginals, met scherp gemaakte stokken rond een struisvogel, die ze willen verschalken. En dan maakt de film een grote sprong: we bevinden ons in de moderne grote stad met futuristische skyscrapers en mathematisch verdeelde hoge gebouwen waar de mensheid een eigen plekje vindt.

En dat alles tegen het grote koepelscherm, waardoor het nog sterker binnenkomt. De film is het levenswerk van Terrence Malick. Het laat je niet onberoerd achter. Gaat het zo door voor de komende 14 miljard jaar, of - laten we bescheiden zijn - , voor de komende miljoen jaar? Zullen er zich weer plotselinge inbreuken voordoen, zoals de asteroïde 100 miljoen jaar geleden?

Ontmoeting met andere levensvorm

Kan de mensheid de aarde nog wel in balans houden, of komt er een onbalans? Komen er stations op andere planeten? Heeft zich elders in het heelal – dat zich volgens wetenschappelijke inzichten nog steeds uitbreidt - een andere levensvorm ontwikkeld? En zo ja, hoe zal de ontmoeting van de andere levensvorm met die van de aardse eruit gaan zien?    

https://www.omniversum.nl/nl

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0