Het fotoalbum – een analyse (3)

Selfies 

Analyseren is soms gewoon een kwestie van tellen. Bijvoorbeeld foto’s tellen, en de vraag beantwoorden wie staat er hoe vaak op?
Met de antwoorden is een top vijf van vaakst gefotografeerden gemaakt.

Dat de fotograaf foto’s van zichzelf nam is voor wie hem kent en door de albums bladert, meteen duidelijk. Een van zijn eerste foto’s, gemaakt met een geleende camera, is een zelfportret. Zie analyse-6.
Op groepsfoto’s staat hij meer dan eens op een weinig opvallende plek aan de linker- of rechterkant, soms op het tweede plan. Hij werkt met statief en een zelfontspanner met voorloop.

Voor het samenstellen van een top vijf is het uiteraard nodig dat de namen van de afgebeelde personen bekend zijn. De achterkant van foto’s bevat vaak informatie zoals datum, en plaats van opname. Zelden staan daar de namen van de geportretteerden, immers dat waren bekenden.
Wanneer 
echter vele jaren later vreemde ogen die foto’s bekijken vereist het speurwerk die namen te achterhalen. Dan nog lukt het soms niet. Zo is er een klassenfoto uit 1934 met 31 leerlingen waarvan de namen onbekend bleven. Pas na publicatie van het boek lukte het die namen te achterhalen.

Top vijf met het aantal foto’s waar de genoemde persoon op is afgebeeld.

Fotograaf                             94
Zijn geliefde                         92
Oudste zoon                        32
Jongste dochter                   32
Een zus                               30
Vriend                                  27
Oudste dochter                   27           * Hij en zijn vrouw hadden vijf kinderen.

De fotograaf staat op plaats één. Dat is verrassend. In deze top is zijn vriend de enige die niet tot de familie behoort.
Op de boven afgebeelde foto ‘Poseren op schaatsen’ uit 1932 staat de fotograaf vooraan en zijn geliefde op plek twee.

Deze foto bevat interessante details.
De vrouw op kunstschaatsen, van het Duitse merk Gloria Jackson, is zijn geliefde.
Alle mannen hebben hun hoofd bedekt; de twee laasten dragen een zelfde soort hoed. Zijn dat broers?
De een na laatste heeft zijn linker wijsvinger in verband; hij doorbreekt met zijn spontanere pose de strakke mensenrij.
Deze details zijn goed zichtbaar op een groot formaat foto die in het RKD Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis bewaard wordt. Zie: RKD (W.H.A.Raemakers)

Zie ook: analyse-4

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0