Kinderboekenmuseum viert jubileum met groots eerbetoon aan Annie M.G. Schmidt

Abeltje, Wiplala, Minoes, Pluk van de Petteflet: wie is niet opgegroeid met de eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt? Toch hebben haar verhalen nog nergens in Nederland een vast onderkomen gevonden.

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag grijpt het 25-jarig jubileum aan om hier verandering in te brengen. Vanaf 8 december is hier de nieuwe, permanente tentoonstelling over de koningin van de Nederlandse jeugdliteratuur te zien. Om dit te bekostigen is het museum vanaf 2 juni een crowdfundingsactie gestart om aan extra middelen te komen. Op deze datum vond de Kinderboekenparade plaats en Paul van Loon gaf daarbij  – nadat hij tot Kinderboekridder werds geslagen - het startsein voor de jubileumactiviteiten.

Verrijkend en inspirerend

Op 8 december 1994 openden de deuren van het Kinderboekenmuseum, een plek waar kinderen spelenderwijs kennismaken met de Nederlandse jeugdliteratuur met als doel plezier in lezen en creatief schrijven te stimuleren. Inmiddels is het museum een begrip in Nederland. Kinderen ervaren hier hoe verrijkend en inspirerend verhalen zijn. Niet alleen doordat er bijzondere manuscripten, illustraties en voorwerpen te zien zijn, maar vooral ook door de kleurrijke, interactieve presentaties. Over Kikker van Max Velthuijs bijvoorbeeld voor de allerjongsten. Tijdens het jubileumjaar neemt de nieuwe tentoonstelling over Annie M.G. Schmidt een belangrijke plek in, maar er vinden ook tal van andere activiteiten plaats, zoals een voorleesestafette en een Night at the Museum.

Eindelijk een vaste plek

Het was de bedoeling dat Annie M.G. Schmidt in 1994 het museum zou openen, maar helaas werd ze ziek en moest ze verstek laten gaan. In mei van het jaar daarop overleed ze. Door het jubileumjaar te starten met de opening van de nieuwe tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt is de cirkel rond. Schmidt en haar illustratoren krijgen eindelijk een vaste plek, een ‘thuis’, en dat verdienen ze. Schmidts werk leent zich bij uitstek voor een interactieve presentatie, omdat haar verhalen tot op de dag van vandaag fris en aantrekkelijk zijn. Haar hoofdpersonen zijn stuk voor stuk niet alleen eigenwijs en tegendraads, maar ook zelfbewust, verantwoordelijk en autonoom.

Crowdfunding

Om de bekende personages Ibbeltje, Pluk, Floddertje, Abeltje, Otje, Wiplala en Minoes een mooie huis te geven, is nog extra geld nodig. Het Kinderboekenmuseum roept daarom alle liefhebbers van deze aansprekende personages – vaders, moeders, opa’s, oma’s, literatuurliefhebbers - maar ook scholen of bedrijven op een bijdrage te leveren, zodat het erfgoed van Annie M.G. Schmidt eindelijk een plek krijgt. Het startsein voor de jubileumactiviteiten, waaronder de crowdfundingsactie, is op zondag 2 juni gegeven door de bekende kinderboekenschrijver Paul van Loon tijdens de Kinderboekenparade.

Kinderboekridder

Van Loon, die lid is van het jubileumcomité 25 jaar Kinderboekenmuseum, geeft het startsein nadat hij tot Kinderboekridder is geslagen. Kinderboekenmuseumdirecteur Aad Meinderts: “Paul van Loon heeft in de afgelopen 25 jaar – en al langer - vele kinderen leesverslingerd gemaakt. Door hem te eren, staan we stil bij de bijzondere verdienste van deze veelzijdige kinderboekenheld. Vele duizenden kinderen beleefden, en beleven nog altijd, zijn griezeligste avonturen en gingen op in andere werelden. En dat is de kracht van verhalen.”

Kinderboekenparade

De Kinderboekenparade is een jaarlijks terugkerend gratis festival. Deze editie vond plaats op zondag 2 juni en om het Kinderboekenmuseum en staat in het teken van geschiedenis. Heden, verleden en toekomst komen samen in een bont geheel van verhalen. Op het programma staan optredens, meet & greets en workshops met medewerking van onder anderen Paul van Loon, Tosca Menten, Philip Hopman en Mylo Freeman. Meer informatie: www.kinderboekenmuseum.nl.  

http://www.haagsedingen.nl/

Datum:
2 juni 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0