Lebohang Kganye - Haufi nyana? I’ve come to take you home | FOAM Amsterdam

Lebohang Kganye - Haufi nyana? I’ve come to take you home | FOAM Amsterdam  

Lebohang Kganye verkent de persoonlijke en gezamenlijke 'microgeschiedenissen' van haar familie. Ze onderzoekt dit in de context van de bredere traumatische geschiedenis van Zuid-Afrika van voor, tijdens en in de nasleep van apartheid en kolonialisme.

De tentoonstelling benadrukt haar complexe visuele vocabulaire en de diversiteit van media zoals fotografische montages, ruimtelijke installaties/decorontwerp, filmanimaties en patchwork.

Het idee van thuis

Kganye beweegt zich moeiteloos binnen de mogelijkheden om het medium fotografie en het Zuid-Afrikaanse culturele erfgoed te dekoloniseren.

‘Haufi nyana?’ betekent ‘Te dichtbij?’ in het Sesotho, één van de elf officiële talen van Zuid-Afrika. De titel van de tentoonstelling verwijst naar de aard van de dialoog tussen kijker en kunstenaar: hoe ver kun je gaan in een fotografische autobiografie enerzijds en in hoeverre kun je een persoonlijk verhaal delen anderzijds? Het verwijst ook naar het idee van 'thuis' — dat ver, dichtbij of te dichtbij kan zijn ... misschien zelfs allemaal tegelijk.

Over de kunstenaar

Lebohang Kganye (1990, Johannesburg, ZA) maakte in 2009 kennis met fotografie tijdens de Market Photo Workshop in Johannesburg en voltooide het Advanced Photography Program in 2011. Ze behaalde een diploma in Schone Kunsten aan de Universiteit van Johannesburg in 2014 en doet momenteel haar Master in Fine Arts aan de Witwatersrand University. Naast de Foam Paul Huf Award 2022 ontving ze recent andere prestigieuze prijzen zoals de Grand Prix Images Vevey 2021/22, Paulo Cunha e Silva Art Prize 2020 en de Camera Austria Award van 2019.

Aanvullende programmering

Meld je aan voor één van de vele evenementen die rond Haufi nyana? I’ve come to take you home plaatsvinden:

Ga naar de Foam x Pakhuis de Zwijger talk over het werk van Lebohang Kganye, ontmoet de kunstenaar tijdens een rondleiding onder leiding van curator Daria Tuminas of neem deel aan een van de interactieve tours door de tentoonstelling. 

Winnaar van de Foam Paul Huf Award 

De Foam Paul Huf Award is een internationaal geprezen fotografieprijs die tot doel heeft nieuw talent te ondersteunen en een platform te bieden aan fotografen van over de hele wereld. Deze prijs wordt sinds 2007 elk jaar door Foam georganiseerd en wordt uitgereikt aan fotografen door een internationale onafhankelijke vakjury, die voor deze editie bestond uit Alona Pardo (voorzitter, curator bij Barbican Art Gallery, Londen), Oscar Muñoz (beeldend kunstenaar en oprichter van Lugar a Dudas, Colombia), Oluremi Onabanjo (curator bij MoMA, New York), Anna-Kaisa Rastenberger (artistiek directeur bij Fins fotografiemuseum) en Demet Yıldız Dinçer (hoofd fotografie bij Istanbul Modern, Turkije). De Foam Paul Huf Award bestaat uit een geldprijs van € 20.000 en een solotentoonstelling in Foam. Lebohang Kganye ziet haar naam toegevoegd worden aan een indrukwekkende lijst van 15 voormalige winnaars. 

https://www.foam.org/nl/

Datum:
27 februari 2023 / 24 mei 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0