Love Stories van de National Portrait Gallery, Londen komt naar Amsterdam

Love Stories van de National Portrait Gallery, Londen komt naar Amsterdam
Legendarische koppels en kunstenaars 

De spraakmakende tentoonstelling LOVE STORIES – ART, PASSION & TRAGEDY van de National Portrait Gallery in London komt naar Amsterdam. De Europese première van de tentoonstelling opent het tentoonstellingsseizoen 2022/2023, als onderdeel van een reeks internationale samenwerkingen.

Vanaf zaterdag 17 september 2022 tot en met zondag 8 januari 2023 zijn meer dan honderd portretten over liefde, passie en tragedie op unieke wijze samengebracht. Het verhaal wordt verrijkt met een selectie Nederlandse portretten, die de Hermitage Amsterdam presenteert in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery.

Grootste collectie portretkunst   

LOVE STORIES toont een selectie portretten uit de bekende collectie van de National Portrait Gallery in Londen. De wereldberoemde galerie aan Trafalgar Square huisvest de grootste collectie portretkunst ter wereld. De tentoonstelling toont meesterwerken die de liefde verbeelden. Samen geven ze een ontroerend beeld van hoe liefde en verlangen de portretkunst gevormd hebben – van de late zestiende eeuw tot nu.

De kern wordt gevormd door een reeks real-life love stories over de liefde in al haar vormen. Van romantische liefde tot de obsessie van kunstenaars voor hun muze en van liefdestragedies tot de liefde die tegen alle verwachtingen in overwint.

LOVE STORIES is een samenwerking tussen de National Portrait Gallery in Londen, Hermitage Amsterdam en de Dutch National Portrait Gallery.

Nicholas Cullinan 

In de woorden van Nicholas Cullinan, directeur National Portrait Gallery, London: “We zijn erg verheugd om enkele van de meest gekoesterde portretten van de National Portrait Gallery te kunnen tonen in de Hermitage Amsterdam, terwijl het gebouw in Londen tijdelijk gesloten is vanwege de herontwikkeling. LOVE STORIES omvat een selectie van de beste portretten uit onze collectie die dateert van de zestiende eeuw tot nu. Het zijn herkenbare thema's van romantische liefde, obsessie en verliefdheid tot tragedie en verlies. De kern van deze tentoonstelling is een reeks levensechte liefdesverhalen die universeel zijn en de menselijke ervaring beschrijven. Na zo'n ongekende periode van wereldwijde verandering, hopen we dat het internationale publiek persoonlijk kan samenkomen en deze visuele verkenning van liefde, in al haar vormen, kan beleven in het museum."

Legendarische koppels en kunstenaars  

LOVE STORIES is een unieke ontmoeting met kunstwerken die normaal gesproken alleen in het Londense museum te zien zijn. Met legendarische koppels als Oscar Wilde en Lord Alfred Douglas, Emma Hamilton en admiraal Lord Nelson, Laurence Olivier en Vivien Leigh, John Lennon en Yoko Ono, prins Charles en prinses Diana en Victoria en David Beckham. LOVE STORIES laat portretten zien van de hand van beroemde kunstenaars als Anthony van Dijck (1599 – 1641), Angelica Kauffmann (1741 – 1807), Lee Miller (1907 – 1977), Lucian Freud (1922 – 2011) en David Hockney (1937).

Dutch National Portrait Gallery
Data 

LOVE STORIES is te zien geweest in de Verenigde Staten en de wereldwijde tournee gaat door. De Dutch National Portrait Gallery (DNPG) heeft de National Portrait Gallery, Londen (NPG) en de Hermitage Amsterdam samengebracht om deze fantastische tentoonstelling naar Amsterdam te halen. De Dutch National Portrait Gallery werd in 2014 opgericht en maakt tentoonstellingen op locatie in samenwerking met musea en verzamelaars. LOVE STORIES is voor de National Portrait Gallery in Londen een gelegenheid om de DNPG te ondersteunen in hun volgende ontwikkelingsfase, om het Nederlandse publiek te laten zien wat een Nederlandse Portrait Gallery is, welke collectie er kan worden opgebouwd, wat het scala is aan thema’s, geportretteerden en makers en hoe de geschiedenis kan worden vastgelegd en verteld aan de hand van portretten.

Een nieuwe koers

Terwijl de Hermitage Amsterdam zich achter de schermen oriënteert op haar nieuwe koers, blijft het museum altijd open. Door nieuwe en afwisselende samenwerkingen aan te gaan met wereldberoemde musea, worden toptentoonstellingen gebracht voor het Nederlandse publiek. LOVE STORIES van de National Portrait Gallery in Londen is de eerste internationale samenwerking en zal voor nu geprogrammeerd worden onder onze huidige publieksnaam, Hermitage Amsterdam.

Data  

LOVE STORIES – ART, PASSION & TRAGEDY is te zien vanaf zaterdag 17 september 2022 tot en met zondag 8 januari 2023.

Foto

V.l.n.r.: Anna Maria Jenkins en Thomas Jenkins van Angelica Kauffmann, 1790; Laurence Olivier en Vivien Leigh van een onbekende fotograaf, 1937. © National Portrait Gallery, London. 

https://hermitage.nl/nl/

Datum:
17 september 2022 / 8 januari 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0