Bevrijding van Europa

Holocaust aan het licht Kampen des doods bevrijd

Het Uur Nul Duitsland mei 1945

Bloed op Omaha Beach De bestorming van een continent

ITIN Social

  • Gerard Verbeek
  • Truus Gerritsen
  • Ans Hazenbrouck

Nog geen reacties

Bevrijding van Europa

Introduction

Holocaust aan het licht

Witold Piliecki was een Poolse militair die zich vrijwillig in 1941 naar Auschwitz liet deporteren om twee jaar later te ontsnappen om de gruweldaden van de nazi's wereldkundig te maken. In Londen nam echter niemand de 'opgeblazen' verhalen van Witold serieus; dergelijke gruweldaden tartte elk voorstellingsvermogen. De ogen konden niet langer gesloten worden toen de Russen op 27 januari 1944 bij het Poolse plaatsje Oświęcim (Auschwitz in het Duits) arriveerden. In enkele jaren tijd bleken de Duitsers hier meer dan een miljoen mensen op industriële wijze te hebben omgebracht. Overal in bezet Europa openden de Geallieerden de poorten van kampen waar een handvol uitgemergelde overlevenden waren achterbleven. De anderen waren afgemaakt of kwamen om tijdens de beruchte dodenmarsen. In totaal zijn tijdens de Holocaust ongeveer 6 miljoen mensen door de Duitsers vermoord.

Het Uur Nul

Wie door de grote Duitse steden liep in de zomer van 1945, zal het gevoel te hebben gehad in een post-apocalyptische wereld te verkeren. De constante geallieerde bombardementen hadden de oude steden in ruïnes veranderd. In Berlijn was zelfs een derde van alle woningen vernietigd; maar liefst 1/7 van al het puin in Duitsland lag in Berlijnse straten. Na de capitulatie in mei 1945 was alle infrastructuur verwoest en het leger was verpletterend verslagen; de nederlaag was totaal. Hieruit kwam het gevoel voort dat het ouwe leven totaal was vernietigd en men vanaf nul begon, oftwel Stunde Nul.

Bloed op Omaha Beach

Voordat de Duitsers uit de bezette Europese landen verdreven konden worden, waren een hele reeks van geallieerde amfibische landingen nodig. Deze vonden plaats in Noord-Afrika in 1942, in Sicilië in 1943 en in Normandië en Zuid-Frankrijk in 1944. Van alle stranden waar de geallieerden landden bleek het Normandische Omaha Beach het moeilijkste obstakel. Terwijl op de andere stranden al snel een bruggenhoofd werd gevestigd, sneuvelden op Omaha Beach op 6 juni 1944 (D-Day) uitzonderlijk hoge aantallen Amerikanen door het moordend machine- en artillerievuur van de Duitse verdedigers. Pas na meer dan 3000 doden en gewonden slaagden de Amerikaanse genietroepen erin om een doorbraak te forceren.

De bevrijding van Europa, één van de grootste militaire operaties ter wereld. Eerste stap in de richting van een gezamenlijke Europese toekomst.

Datum:
1944-09-12 / 1945-05-07
Circa:
Nee

Adres

Avenue de la Libération
14710 Saint-Laurent-sur-Mer
Frankrijk

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1