Brieven van een Franse soldaat

In samenwerking met de Carnegie Foundation en de bibliotheek van het Vredespaleis organiseert de Alliance Française van Den Haag een expositie van de  brieven, foto’s en memorabilia van de soldaat Reymond Molle onder de titel Letters of a soldier in the First World War. Reymond Molle kwam in de Eerste Wereldoorlog op 17 april 1915 om het leven in een gevecht in de Vogezen.

Richard Schreurs, president van de Alliance Française de La Haye, vertelde er afgelopen vrijdag over op de Conferentie Verstoorde Vredesillusie in het Vredespaleis.

Ingepakt en weggestopt

Deze brieven worden momenteel gepubliceerd in een blog, elke dag een brief. Zie: http://lettresdunsoldatnl.wordpress.com/ De brieven en de memorabilia – onderdeel van de expositie met ook affiches over de Eerste Wereldoorlog – werden zorgvuldig bewaard door Reymond’s vrouw Emma, die op de boerderij in een klein gehucht The Bergerons in de Ardeche, bleef wonen. Zij overleed in 1982.  

De huidige Nederlandse eigenaars van de boerderij, Jenny Tutein Noltenius en Frits Hermans, vonden de brieven keurig ingepakt en weggestopt. Jenny’s zus, Julie Tutein Noltenius besloot de geschreven brieven uit te tikken en de beschadigde brieven te reconstrueren.  

Vanaf mei 2015 zal de expositie een reizende expositie worden. Ze zal te zien zijn in scholen en culturele instituten.

Datum:
14 november 2014 / 30 april 2015

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0