De foto’s van René Bom

Tot en met 19 mei zijn de foto’s van nachtburgemeester René Bom te zien in Marcello’s Art Factory & Rock Gallery in de tentoonstelling BOM ROCKT. Ik maakte een afspraak met de fotograaf. 

Op bezoek bij René Bom in zijn huis aan de voet van de Elandstraatkerk zie ik een grote foto van Ramses Shaffy in zwart/wit en daarnaast een affiche van het Haags UIT Festival van 2006 met erop een mooie dame met een ooievaarsneus. Op de ronde tafel in het midden staat de laptop en de foto’s van René komen in diverse combinaties van twee of drie tegelijk voorbij.

Gevoel voor fotografie

Terwijl René in de keuken bezig is voor thee en koffie zie ik boven de bank een schilderij waarop hij is geportretteerd is met een hoedje op. Het blijkt gemaakt te zijn door de Haagse kunstenaar Felix Albers, verneem ik als René weer terug is. “Op de band van de hoed zie je een ooievaartje, in het midden.” Ik moet even goed kijken, maar dan zie ik ‘m. Ondertussen heeft de poes, die Roadie heet, nog geen jaar oud, zich op mijn tas te ruste gelegd.

Maakte René al foto’s voordat hij Nachtburgemeester werd? René: “Dat is meer dan 30 jaar geleden. Ik fotografeerde toen inderdaad, maar niet in die mate. Ik had er wel gevoel voor. Toen ik 14/15 jaar oud was, wilde ik al naar de Filmacademie om me te bekwamen in film en fotografie. Via Jan van Eijsden was ik, als grap, fotograaf van Madurodam geworden. Als eerste stap op het professionele pad ging ik naar de Grafische School, die bevond zich op het eind van de Dierenselaan. Daar had je ook lessen fotografie. Daar ben ik afgeschopt na een gevecht met een leraar. Ik ging naar het Arbeidsbureau en zag een advertentie ‘Gezocht: fotograaf’. ‘Ik val met mijn neus in de boter’ dacht ik. Het bleek te gaan om werken met microfilm, microfilmvelletjes moesten in een apparaat geduwd worden.” Hij weet de datum nog precies: 16 juni 1975. Hij kwam in dienst en uiteindelijk werkte hij er 21 jaar, begon in de Prinses Beatrixlaan, ging vervolgens naar de Binckhorst en daarna naar een ‘oerlelijk’ gebouw in Zoetermeer. Hij ging er weg toen er werd ingekrompen.  

Rock & Roll

Ondertussen was hij volop actief in de Rock & Roll. Met Joop Wiersma, eigenaar van De Kroeg, genoot hij van het Haagse nachtleven. Beiden kenden Jules Deelder, en toen ze weer eens samen waren, met Deelder erbij, Nachtburgemeester van Rotterdam, suggereerde Deelder dat ze zij beiden loco-nachtburgemeester konden worden, niet van Rotterdam, maar van Den Haag. René: “Loco niet alleen op zijn Nederlands, maar ook op zijn Spaans, met de bedoeling de Seks, Drugs & Rock & Roll te vertegenwoordigen. Ik zat al in de Rock & Roll, als roadie, Ik ben begonnen bij Galaxy-Lin en daarna bij Focus en Long Tall Ernie & The Shakers, vele andere bandjes volgden.”

Het is nu zo’n 30 jaar geleden dat hij Haagse nachtburgemeester werd. Ondertussen blijven de foto’s verschijnen op de laptop, de een na de ander. “Veel foto’s van Parkpop. Ik heb 38 Parkpops meegemaakt. Ik heb foto’s gemaakt van de artiesten, vanaf het podium, achter het podium, van het publiek.” Jamie Cullum komt voorbij, Kim Wilde, Bob Geldof, Waylon, Juliette Lewis, Toto, Candy Dulfer, een jonge Anouk, Wende, Herman Brood, Bolland en Gaynel Hodge, zanger van The Platters, die in Den Haag kwam wonen. “En zo gaat het maar door.”

Contacten met de Dagburgemeester

Hoe waren de contacten met de Dagburgemeester? “Ik heb er een paar meegemaakt. Burgemeester Havermans heb ik via Parkpop leren kennen, met hem een aflevering van Parkpop geopend. Ik vond hem op wethouder Hekking lijken. Vervolgens Deetman, daar kon ik het goed mee vinden. Die ontmoette ik meestal op borrels. Ook met Van Aartsen kon ik prima overweg (op het scherm komen, toevallig of niet, foto’s met Van Aartsen voorbij). Ik heb nog een toespraakje gehouden bij zijn afscheid. En als laatste mevrouw Krikke. Zij maakte haar eerste selfie met mij. Althans, dat zei ze. Ze vond het leuk, wat ik deed. Ik zei haar: Jij zit hier voor de dag en de nacht is van mij. Voor haar ben ik nog steeds de Nachtburgemeester.“

De telefoon gaat, Radio Den Haag FM. Bom geeft live de uitgaantips voor de komende dagen door. Blues in Theater in de Steeg, Jazz (hij spreekt het woord jazz heel netjes uit) in de Regentenkamer, zaterdag het Bevrijdingsfestival op het Malieveld (tips: Fedde Le Grand, Candy Dulfer, Tim Akkerman sings The Boss en Di-rect). Daarnaast het kleinste Bevrijdingsfestival van Nederland in de Terletstraat, “Rinus Gerritsen komt er vandaan, en George Kooymans woonde om de hoek in de Hulshorststraat” en diezelfde avond ‘Vreemde kostgangers’, Henny Vrienten, George Kooymans en Boudewijn de Groot, in het Zuiderstrandtheater.

Den Haag en de bandjes

Den Haag was beroemd om zijn vele bandjes. “Het is hier begonnen in de jaren ’60. Een belangrijke rol speelde Nico Servaas met zijn muziekhandel in de Schoolstraat. Hij verkocht elektrische gitaren en leverde met discount. Er waren uitverkopen, dan lag je twee/drie dagen voor de deur, ik ook. In de jaren ’60- ’70 waren er zo’n 2500 – 3000 bandjes. Nico Servaas genoot ervan. Hij is niet voor niks miljonair geworden, hij zit nu op een eiland in de Cariben, St. Lucia, na te genieten. Wat ook een rol speelde in de opkomst van de Haagse bandjes was de sleutelrol van Hagenezen en Hagenaars. Waar je ook kwam, bij de krant, de radiostations, de platenmaatschappijen, er zat altijd wel een Hagenaar tussen die een duwtje gaf in de goede richting.  Die invloed heeft veel opgeleverd. De grootste namen kwamen uit Den Haag. Daarnaast had je andere centra, bijvoorbeeld Volendam met de Cats en BZN, Amsterdam met Wally Tax en de Outsiders, Jan Akkerman, The Hunters.” Hij zet op de laptop ‘Russian Spy and I’ van The Hunters op. “Dat vind ik nog steeds een geweldig liedje. Akkerman, die de compositie maakte, is een goede vriend van mij. Op muziekgebied had je weinig strijd met 010 en 020 zoals op voetbalgebied, maar je pestte elkaar altijd wel een beetje.”

Memorabele momenten

Terug naar zijn Nachtburgemeesterschap. Heeft hij memorabele momenten uit zijn nachtburgemeesterschap, toegelicht aan de hand van foto’s? Dat blijkt het Nachtburgemeesterscongres te zijn. Ieder jaar is er rond oktober zo’n congres. Het begon in Middelbeers, de tweede was in Nijmegen en de derde in Den Haag met René Bom als gastheer. Onder het motto: ‘Haagse bluf bestaat niet’. Bom: “Haagse uitspraken komen over als bluf, maar het is geen bluf, het is echt.  Dat je bijvoorbeeld Willem-Alexander in de Bijenkorf en Maxima in de Hema tegenkomt. Dat is Den Haag. Ik had voor het Congres veel mensen uitgenodigd, voor een heel weekend. We verzamelden ons bij het Hilton Hotel waar koffie en gebak gereed stond. Het was gratis voor alle burgemeesters en echtgenotes/vriendinnen. Ik had 14 kamers geregeld. Toen ik dat vertelde, waren ze verbluft. We maakten een fietstour langs de Gouden Koets Route en gingen vervolgens naar Rootz aan de Grote Marktstraat voor een uitgebreide lunch. Daarna gingen we naar Het Strijkijzer, 42 hoog.” Het Congres begon met sprekers als Ernst van den Berg, Sjaak Bral en René Bom zelf. “Maar ik had ook een ‘secret speaker’. Paul van Vliet had afgezegd, Van Aartsen bleek ook niet kunnen. Wie dan wel? Natuurlijk: mijn vriend Mark. Mark (Rutte) kwam inderdaad, in zijn jeans en op zijn gympen. Hij hield een mooie speech. We gingen terug naar het Hilton voor het lopend buffet. Daar werd een nieuwe cocktail onthuld, de René Bom cocktail. Mark was er nog steeds bij, ook bij onze wandeling naar September op de Grote Markt. ’s Avonds was er een muziekprogramma in het Paard. We combineerden het met 25 jaar Haagse Popweek, zij brachten bandjes, ik bracht andere bandjes, onder andere De Règâhs. Tot vier uur bleven we in het Paard en de volgende ochtend was er een ontbijt in het Hilton.” Ondertussen zie ik de nodige foto’s van het Congres.

Goed doel

De opbrengst van de foto’s gaat naar een goed doel. “Ik zag op de tv een programma over kindjes die niet mee konden met het schoolreisje. WATTT??!! Was mijn reactie. Ik dacht terug aan mijn eigen schoolreisjes. Ik heb onwijs leuke herinneringen aan schoolreisjes, ook al gingen we naar Drievliet bijvoorbeeld. Als jij op school moet achterblijven, omdat je ouders minder bedeeld zijn, is dat schandalig. Ik hoefde er niet lang over na te denken. Toen ik er met Marcello over sprak, noemde hij de ‘Stichting Leergeld’, die gaat daarover. Hij had contact met een dame van die stichting en ik heb met haar gepraat. Ze vond het geweldig. De opbrengst van alle foto’s gaat naar de stichting. Ik probeer zoveel mogelijk te verkopen.”

Gaat de fotografie in de komende jaren door en komen er mogelijk nieuwe exposities/publicaties? Bom: “Het antwoord is Ja. Graag maak ik een expositie met de titel ‘Den Haag door de ogen van Bom’. Dan wil ik typisch Haagse foto’s, bijvoorbeeld de foto van een reiger op een auto met de Hooikade op de achtergrond laten zien. En daarnaast BOM ROCKT, aflevering 2, evtl. 3. Ik zit ook te denken aan een boek.” De foto’s op de laptop blijven voorbij komen. Camiel Eurlings op zijn Bom’s beroemde oranje fiets. Wim de Bie, Krajicek, The Kik in het water achter het Parkpop podium, Sheila E met haar vader, Joop van den Ende, Rowwen Hèze, Gerard van den IJssel toen hij nog een dikke buik had. “Het gaat maar door. Het kan een heel dik boek worden.”

Alleen de foto's van Seymour Hoffman en de Règâh zijn van de expo. De rest begeleidt het verhaal. 

Afbeeldingen

1) 4 x burgemeesters, 2) Paulien Krikke, 3) Ramses, 4) Roadie, 5) Felix Albers, 6) uitfest_Marnix, 7) expo1, 8) expo2, 9) expo 3, 10) Gaynel Hodge, 11)  Juliette Lewis, 12)  Kim Wilde, 13) Philip Seymour Hoffman, 14) Rob Bolland, 15) Steve Lukather, 16) Jamie Cullum, 17) Mark Rutte en Deelder en Bral, 18) DH door de ogen van Bom- Hofvijver, 19) DH door de ogen van Bom_Regah 

https://marcellos.nl/rock-gallery-den-haag/on-show-now/
https://www.facebook.com/bommetje.bom
https://www.facebook.com/NachtburgemeesterDenHaag/
https://twitter.com/dehaagsebom
https://www.linkedin.com/in/dehaagsebom?trk=nav_responsive_tab_profile

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0