Het Magische Amsterdam van Cor Jaring

Er zijn twee tentoonstellingen met het werk van Cor Jaring (1936-2013). De eerste is in het Amsterdams Stadsarchief. ‘Magisch Centrum Amsterdam, 1965 – 1975’ heet de tentoonstelling.

Het was inderdaad een magische periode van het westerse culturele erfgoed en Amsterdam liep voorop. Er waren veel jonge talentvolle straatfotografen die het vastlegden. Gelukkig, want er was veel vast te leggen.

Gaatje in het hoofd

‘Hap-hap-happening’. Het gebeurde allemaal in Amsterdam in de jaren ’60. Het slaperige Nederland werd opgeschrikt door de provocerende speelse acties van de Amsterdamse jeugd. Van provo tot Flower Power. Van seksuele bevrijding naar de Vlinderopera. Met de lens van zijn camera was Jaring een ooggetuige.

Ironisch genoeg opent de tentoonstelling met vijf kleurenfoto’s. Over het algemeen werkte Jaring in zwart en wit. Er is een medisch student te zien, Bart Huges, die een gaatje in zijn voorhoofd boort. Jaring was de enige die bij de gebeurtenis aanwezig was. Of het daadwerkelijk heeft plaatsgevonden – foto’s kunnen liegen – is nog niet vastgesteld. De wereldpers dook er op, ten faveure van de gefotografeerde én de fotograaf.  Deze nogal gruwelijke bloederige weergave wordt gevolgd door zwart/wit foto’s van ‘Een groep kunstenaars die stoned op straat een happening organiseren’ (januari 1965). Ze zijn vol contrast en dramatisch.

Summer of love

In mei 1965 was de Provo beweging in volle kracht op straat.  Jaring legde het vast in zowel zwart/wit als kleur. Dit werk heeft een sterke en spontane journalistieke kwaliteit. Bij de meeste protestdemonstraties was hij erbij. Je ziet zowel Prinses Beatrix die verloofd geraakte met een Duitser als rebellerende bouwvakkers. Je ziet ‘portretten’ van de individuele deelnemers.

Let wel: wat u te zien krijgt, kan schokkend zijn. De politie had toentertijd agressieve neigingen. Dit had te maken met het feit dat velen van de politiemacht als jongeman door de Nazi’s die Nederland in de Tweede Wereldoorlog bezetten, waren getraind. Dat gebeurde in Schalkhaar, in het oosten van Nederland onder leiding van oud SS-leden.

De zomer van 1967 kreeg de naam ‘summer of love’. Het Vondelpark was het Mekka voor de ‘flower power’ die de culturele macht in Amsterdam greep. Twee jaar later, 30 maart 1969, was Jaring in het Hilton Hotel om John Lennon en Yoko Ono ‘in bed voor de vrede’ vast te leggen. We zien Phil Bloom, een vrouwelijke kunstenaar, schokkend naakt op de nationale televisie. En zelfs Frank Zappa liet zijn gezicht zien. Jaring heeft alle Amsterdamse personages en bezoekers wel te pakken gekregen in hun theatrale kleuren en soms met ‘oorlogsverf’ al dan niet in de kleren.

Historische periode

Op het eind van de tentoonstelling zien we een reeks kleurenfoto’s met scènes van de Vlinderopera. Ze zijn satirisch en grappig, om niet te zeggen schitterend. Er zijn ook twee kleine ‘tenten’ waar je kunt zitten en kijken naar een diavoorstelling van zijn werk.

Nogmaals, het gaat om een korte tijdsperiode. Maar wel een historische periode. Je zult er veel van leren en er met open mond naar kijken. Kinderen, vooral in de tienerleeftijd, zullen verbaasd zijn om te zien wat hun ouders meemaakten toen zij jong waren.

Jaring gaf zijn fotoarchief aan het Amsterdamse Stadsarchief. Lees De Groene Amsterdammer met 20 pagina’s over de tentoonstelling en deze tijden. Alle tekstbordjes van de tentoonstelling zijn zowel in het Nederlands als in het Engels.

Er is een boek verschenen met de titel Cor was hier, in het Nederlands. Het is samengesteld door Sander Troelstra. 280 pagina’s, hardcover, uitgegeven door Uitgeverij Hannibal. Prijs 30,50 euro.

Te zien tot 12 juli 2015.

Foto’s Cor Jaring, Amsterdams Stadsarchief

Datum:
1 april 2015 / 12 juli 2015

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0