Invisible Borders bij de Prins Claus Fonds Galerie

Ik meldde onlangs, op een recente 3D List, dat de begane grond van het Prins Claus Fonds veranderd was in een ware kunstruimte. De bibliotheek is verdwenen (naar een hogere verdieping) en er is ook een wandje weg. Maar dat is cosmetica.

Er is een nieuwe ruimte en die is omgetoverd tot tentoonstellingsruimte. De vorige tentoonstelling was al goed, deze is zelfs nog beter en relevant ten aanzien van het culturele leven in derde wereld landen.

Nigerianen in Libreville

Het eerste teken hiervan was de ‘gay’ expositie met Zuid-Afrikanen in de hoofdrol. Een hele muur was gevuld met verslagen uit de eerste hand van mishandelde Zuid-Afrikaanse homo’s en lesbiennes. Het was scherp, informatief, educatief en vaak schokkend.

De nieuwe tentoonstelling, met de titel Invisible Borders, is een uitzonderlijke foto expositie van verschillende Afrikaanse fotografen. We kunnen Afrika nog steeds Afrika omschrijven als een continent met derde wereld landen, maar wat de fotografen hier laten zien, is eerste wereldklasse. Het kan zich meten met het beste van het Westen.

Op de begane grond zien we foto’s van Emeka Okereke, Ray Daniel, Okeugo, Uche Okpa Iroha en Chris Nowbu. Iedere foto is raak. Sommige zijn bijzonder. In de kleine kamer, na de grote galerie hangen portretten van Jid Odukoya met de titel Nigerianen in Libreville.

Spiegelschrift van Leonardo da Vinci

Als je dit werk bekeken hebt, kun je de trap op naar de eerste verdieping. Ga daar de lift in. Dan hoef je niet te klimmen naar de bovenste verdieping. Als je eenmaal boven bent kun je een diavoorstelling zien van foto’s van Emeka Okereke. Je ziet scènes van dorpen, mensen op straat, Afrikaanse landschappen en beelden van de stad.

Als je de trap weer af gaat zie je meteen een bijzondere muurschildering. Symboliseert het het Afrikaanse slavernij verhaal? Je ziet een Afrikaanse man naast een groot schip. Aan de linker- en rechterkant van het werk is een tekst te lezen.  Het is een eerbetoon aan het Spiegelschrift van Leonardo da Vinci. Het is moeilijk te ontcijferen. De kunstenaar heet Breeze Yoko.

Ik citeer uit de uitnodiging: ‘Het is een road trip door tientallen landen om contact te maken met gemeenschappen en creatieve uitwisseling te bevorderen.’ Dat is zeker het geval. 

Dit moet je zien! Je kijkt nooit meer op dezelfde manier naar Afrika. Tot 19 december 2014.

Datum:
22 september 2014 / 19 december 2014

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0