Nieuw ontwerp Coolsingel Rotterdam

In de zomer van 2021 zien we een nieuwe Coolsingel. De monopoliestraat heeft dan een grondige vergroening ondergaan. Het Bureau West 8 van Adriaan Geuze formuleerde de plannen.

De nieuwe Coolsingel verbindt het Hofplein met de Leuvehaven en koppelt de Meent met de Witte de Withstraat. Het wordt een groene ruime boulevard waar je gastvrij onthaald wordt.

Opgetild groen

Ongeveer 40 bomen moeten deze weken plaatsmaken voor onder meer de aanleg van de rijbaan voor auto’s aan de kant van het stadhuis. Daar staat tegenover dat er langs de trambaan zo’n 80 nieuwe platanen worden aangeplant.

Om de Coolsingel ook op ooghoogte groener te maken, worden op herkenbare plekken ‘pocketparks’ aangelegd. Deze kleine parkjes bieden verrassende, nieuwe mogelijkheden. Waar mogelijk worden de pocketparks gecombineerd met zitgelegenheid. Dit betekent dat het groen wordt opgetild en met een granieten band omzoomd.

De Coolsingel geeft meer ruimte aan voetgangers en fietsers en wordt verkeersluwer. Ook wordt de maximale snelheid van de auto’s terug gebracht naar 30 km per uur.

Wandelpromenade

Aan de kant van de lijnbaan (westzijde) komt een brede wandel- en fietspromenade met ruimte en comfort voor voetgangers en een tweerichtingen fietspad. Deze publieksvriendelijke ‘esplanade’ wordt ingericht met een hoogwaardige natuurstenen bestrating, sierlijk meubilair, grote bomen en nieuwe ornamenten. Door sfeervolle verlichting is de boulevard ook ’s avonds en ’s nachts  aantrekkelijk en toegankelijk.

Aan de kant van het Stadhuis (oostzijde) komen rijstroken voor auto’s: één rijstrook naar het noorden, één naar het zuiden en waar nodig een rijstrook voor afslaand verkeer. Dit geeft minder ruimte voor auto’s, maar extra ruimte voor voetgangers en fietsers.
De trambaan blijft op de huidige plek. De Coolsingel verbindt zo het oostelijk deel van de binnenstad met het westelijk deel, zodat het weer een geheel vormt.

Warme bestrating

De nieuwe bestrating van de Coolsingel krijgt een warme en lichte kleur, die past bij de kleur van de monumentale gevels langs de Coolsingel. De bestrating wordt gelegd in verschillende patronen die verwijzen naar de negentiende-eeuwse en wederopbouw architectuur. De toepassing van natuursteen op vrijwel alle plekken accentueert de grandeur van de Coolsingel. Het fietspad wordt geasfalteerd in een beige kleur.

Iconische verlichting

Op de Coolsingel worden ornamenten geplaatst die een link leggen met de bestaande negentiende-eeuwse en wederopbouw ornamenten aan de Coolsingel, zoals de lantaarns bij het stadhuis en de sierelementen in de historische gevels. De nieuwe ornamenten bestaan uit speciaal voor de Coolsingel vormgegeven iconische verlichting al dan niet in combinatie met sierbeplanting en zitgelegenheden.

http://www.west8.com/projects/revitalization_of_the_coolsingel/ https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/coolsingel/

Datum:
1 januari 2018 / 1 augustus 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0