Walvisvaart - Windvaantje op de Kerk (Krimpen aan de Lek)

Horizontal tabs

Beschrijving

De Gouden Eeuw roept bij de meeste mensen beelden op van de grote oceaanschepen van de Verenigde Oos-Indische Compagnie (VOC). Minder bekend is dat ook veel schippers naar het noorden voeren, naar de koude wateren rond Spitsbergen, ver boven de noordpoolcirkel. Een enkeling probeerde zo in Azië te komen, maar de meeste schepen waren er voor de walvisjacht. Walvistraan (olie) en balein waren tot in de 19e eeuw kostbare producten.

De walvisvaart was gevaarlijk werk. Niet alleen vanwege het lange verblijf op zee en de soms vijandige concurrenten, maar ook het onvoorspelbare weer rond de Noordpool en pogingen de walvissen te vangen hebben in de loop der eeuwen vele mensen het leven gekost. Nog gevaarlijker was het voor de walvissen: veel soorten worden vandaag de dag nog altijd met uitsterven bedreigd.

Ook vanuit de Krimpenerwaard zijn mensen actief geweest in de walvisvaart. Rederij Van Holst in Krimpen aan de Lek organiseerde tussen 1714 en 1786 meer dan 80 expedities naar de wateren bij Spitsbergen en Groenland. De Krimpenaren wisten tijdens deze expedities ruim 250 walvissen te vangen. Hoewel de walvisvaart al eeuwen geen rol meer speelt in het economische leven van Krimpen aan de Lek leeft de herinnering voort in de vele straatnamen die verwijzen naar deze reizen: Groenland, Harpoen, Straat Davis (de zeestraat tussen Groenland en Canada), Sporthal de Walvis etc. De torenspits van de Hervormde Kerk toont bovendien niet de gebruikelijke haan, maar een walvis. Dat sommige historische sporen moeilijk uit te wissen zijn, bleek recent toen tot verrassing van velen een harpoen werd opgegraven op een boerderij in Krimpen aan de Lek.

Object Streekmuseum Krimpenerwaard (afbeelding 2): 'Walvisharpoen'

Een ijzeren walvisharpoen gevonden op de boerderij van de Erven de Jong- Middelland te Krimpen aan de Lek op 18-12-1943.

Adres

Dorpsstraat 1
2931 AD Krimpen aan de Lek

Telefoonnummer

(0180) 51 53 36

Facilities

  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0

Reacties

I’ve never tried Purito, but I do know that niacinamide causes little bumps on my face 韓國童裝, and I think the Purito has that in it? Could that be it?
Apple cider vinegar cleanse benefits ACV is a popular health beverage, and yots of people attest to its effectiveness. While much of the study on apple cider vinegar is promising concerning blood glucose control, heart health, cancer protection, and murdering certain harmful bacteria, a number of the studies are small, have only been carried out on animals or have yet to be replicated. Nonetheless, ACV is considered relatively safe to test, in doses under 2 tbsp every day. But most ACV detox diets frequently advocate more than that. Anyone on drugs or taking supplements should talk with their physician before beginning an ACV cleanse.