De wereld van de Haagse kunstenaar, 9 - Swanita Klein-Numan

Op een feestje bij Ping en Taco waar de Vietnamese muzikant Ngo Hong Quang optrad, sprak ik met Colin Klein. Toen ik hem vertelde dat ik bezig was met de serie ‘De wereld van de Haagse kunstenaar’ liet hij me op zijn iphone foto’s van het schilder – en tekenwerk van zijn moeder, Swanita Klein-Numan zien. Het zag er erg mooi uit, veel portretten, ook natuurtekeningen en schilderijen, technisch perfect.

Een weekje later verneem ik van Swanita dat ze het leuk vindt mee te doen aan de serie. In antwoord op een paar vragen vertelt ze hoe het allemaal begon en wat ze nu doet.

De Vliegermolen

‘Op de middelbare school vond ik tekenen erg leuk, maar ik heb er toen niet serieus werk van gemaakt. Uit verveling tijdens het huiswerk voor mijn HBO- studie aan het Van Leeuwenhoek Instituut te Delft in de chemisch-analytische richting, ben ik zelfgemaakte foto’s gaan natekenen. Ik tekende bijvoorbeeld de Vliegermolen in Voorburg, het sluisgebied, de ‘Peperbus’ van Leidschendam en de Oude Kerk van Voorburg. Voor enkele van die tekeningen kreeg ik opdrachten.

Later werd ik geïnspireerd door een vakantie in Cornwall. Foto's die ik hier maakte werkte ik thuis uit in potlood. Ik kreeg mijn eerste kind en maakte tekeningen en onder andere aquarellen.  De jaren erna, tussen mijn 30ste en mijn 50ste was ik druk bezig met mijn gezin en werk en bleef mijn kunstproductie beperkt tot verhuis- en kerstkaarten.'

Olieverf

'Medio 2010, twee kinderen waren het huis uit, de jongste – bijna 20 - is nog thuis, begon het weer te kriebelen, ik kreeg weer veel zin om mijn activiteiten op kunstgebied weer op te pakken.  Ik ben enkele jaren gaan schilderen bij atelier Brugman in Voorburg onder begeleiding van Corné Akkers. Ik koos voor olieverf.

Op dit moment schilder ik zelfstandig verder.  Ik zet een schilderij eerst op met houtskool alvorens met de olieverf te beginnen.  Er is een grote variatie in onderwerpen. Ik laat mij inspireren door vooral foto’s uit dag– en weekbladen en wat er nog meer door de brievenbus binnenkomt en ook door eigen foto’s. Er is een grote variatie in onderwerpen.

Door de kennismaking met schilderen ben ik ook weer begonnen met tekenen met potlood. Hierbij word ik vooral geraakt door emotionele momenten bij sporters. In 2012 heb ik een drukbezochte eendags expositie gehad in de Stadsboerderij van Leidschenveen. In dit jaar heb ik een  expositie van een maand gehad in de bibliotheek van zowel Leidschenveen als van Ypenburg.’

 www.swanita.wix.com/swanita

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0