Hollandse waterlinies – fortensafari

Hollandse waterlinies – fortensafari

De Hollandse Waterlinies is een van de heldenverhalen van de Nederlandse geschiedenis waarvan het eerste hoofdstuk al in 1815 werd geschreven en het laatste in 1940 toen de waterlinies zijn functie als verdedigingslinie tegen oorlogsdreiging verloor.

De linies, die van Edam tot aan de Biesbosch loopt, bestaat uit een complex van sluizen, forten en vestingsteden dat was aangelegd om een groot deel van Holland en de steden Amsterdam en Utrecht te beschermen. Zodra vijandige troepen te dicht in de buurt kwamen, werden gebieden onmiddellijk onder water gezet. De historische waarde van de linies werd in 1996 onderstreept, toen de Stelling van Amsterdam een plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO opeiste.

Evenement ‘We sluiten de Linies’

Wie een flinke duik in de geschiedenis van de linies wil maken, zet een dik kruis in zijn agenda op het weekend van 3-4 of 10-11 september. Dit voor het evenement ‘We sluiten de Linies’ waarbij de deuren voor bezoekers juist wagenwijd opengaan en je toegang verschaffen tot zowel de militaire geschiedenis als de toekomst van de linies waarin het nathouden van de grond, als wapen in de strijd tegen verdroging, centraal staat. Een feestweekend waarin met muziek, theater en lichtprojectieshows extra slingers worden ophangen.

Fortensafari’s

Ben je naast fan van de geschiedenis ook geïnteresseerd in natuur en biodiversiteit; meld je dan aan voor een van de fortensafari’s die tussen mei 2021 en mei 2022 op het programma staan. Samen met de boswachter worden de verhalen van de forten, die jarenlang afgesloten waren, ontrafeld. Want sinds de deuren van deze stepping stones in het landschap op slot gingen, vonden tal van dieren en planten er hun Utopia. In prachtig verscholen natuureilandjes, van mini steppes tot dichtbegroeide oerwouden, leven nu dieren, insecten, planten en bloemen waarvan de herkomst soms zeer bijzonder is. Zonder inburgeringscursus hebben zij zich inmiddels volledig aan hun nieuwe thuis aangepast.

Fietstour

Een andere manier om de Hollandse Waterlinies te ontdekken is op de fiets, tijdens de Hollandse Waterlinies Fietstour, dat in het weekend van 19-20 juni wordt georganiseerd. Recreatieve fietsers kiezen op zaterdag voor een van de thematische routes (40 of 60 kilometer), terwijl de uitgehongerde kilometervreter op zondag zijn tanden zet in de route van 100, 200 of zelfs 300 kilometer waarin alle pareltjes van de hele linies aaneen worden geregen. Een unieke ervaring en een evenement dat zich prima thuis voelt op je bucketlist.

https://www.holland.com/be_nl/toerisme/reisinspiratie/ode-aan-het-landschap.htm#chapter8

Datum:
19 mei 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0