Keramiek en tekeningen van Marijke van Os in Museum Rijswijk

Het keramische werk van Marijke van Os (Den Haag 1950) is uniek in zijn soort. Zeker toen zij het maakte in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Haar figuratieve objecten zijn ontwapenend eigenzinnig en kleurrijk en duidelijk beïnvloed door de directe beeldtaal van stripverhalen.

Achteraf bezien past Van Os’ werk goed binnen het postmodernisme waarvan zij één van de eerste vertegenwoordigers is. Zelf nam zij overigens altijd de positie van buitenstaander in.

Vazen

Een opvallende plaats in haar werk nemen de fantasierijke vazen in. Hoewel ze plat zijn, maken ze toch een ruimtelijke, driedimensionale indruk. Ze zijn gesloten – dus zonder directe functie – en vertonen vaak menselijke trekjes. Ze lijken op figuren met geheven armen of met de handen in de zij en zijn door de maakster ogenschijnlijk al gevuld met bloemen.

Andere vaak voorkomende motieven zijn wind, wolken en water (regen). Zo levert ze op steeds verrassende manieren een fantasierijk commentaar op de klassieke vaasvorm binnen onze westerse cultuur. Je zou ze heel goed kunnen definiëren als keramische trompe-l’oeil, maar wel één die vol beweging zit en gelardeerd is met humor.

Alle plastieken zijn met de hand gemodelleerd en door de kunstenares met grote zorg geglazuurd met felle kleuren in grote vlakken.

Tekeningen

Vergeleken met haar keramiek ontstaan haar tekeningen meer associatief. De eerste tekeningen kwamen voort uit ontwerpschetsen, waarin men soms de vaasvormen nog terugziet. Na een eerste idee laat ze echter alles los en tekent vervolgens wat spontaan in haar opkomt.

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek (NL/ENG) over haar oeuvre: Marijke van Os, keramiek, beelden en tekeningen. Auteurs: Chris Reinewald, Liesbeth Crommelin en Peter van Trigt. Uitgeverij Waanders & de Kunst, ISBN 9789462621831, prijs € 24,95.

Afbeeldingen

1. Marijke van Os, Boeket bij sterke tocht, 1990, keramiek 52 x 34 cm; (digitale) tekening, 2016, foto: Paul de Boer, 2) Marijke van Os, De antieke vaas, 1985, keramiek 54 x 36 cm, foto: Bert Bulder, 3) Marijke van Os, Storm in Griekenland, 1982, keramiek 55 x 40 cm, foto: Bert Bulder

http://www.museumrijswijk.nl/tentoonstelling.php?urlkey=marijke-van-os---keramiek-en-tekeningen-14

 

Datum:
30 januari 2018 / 2 april 2018

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0