Re-enactment Slag bij Waterloo 1815

De Slag om Waterloo is een van de belangrijkste veldslagen in de Europese geschiedenis, zowel omwille van zijn omvang als van gevolgen. Een keer per jaar bieden tal van deelnemers uit de hele wereld u een magistrale reconstructie van de gebeurtenissen van 1815.

Beleef in juni 2015 de spectaculaire herdenking van deze gebeurtenis. Op een schaal die nog nooit eerder is vertoond in Europa: 5000 figuranten, 300 paarden en 100 stukken artilleriegeschut. 

Programma

Van 18 tot en met 20 juni - Bezoek aan de kampplaatsen

De kampplaatsen bieden een spectaculair beeld van de logistieke organisatie die bij tal van veldslagen van doorslaggevend belang is gebleken. Ze bieden u een unieke blik achter de schermen van het dagelijkse leven van de regimenten wachtend om ten strijde te trekken, op hun leven op het ritme van de schietoefeningen, het onderhoud van de wapens, de maaltijden, de aflossingen van de wacht, de verzorging van de gewonden of de opleiding van de jonge rekruten. Terwijl de legerstaf zich over de beslissende tactiek buigt…

19 juni 2015 om 20u - 'De Aanval van het Franse leger'

Het Franse leger, meer dan zeventigduizend man sterk, trekt ten aanval naar de heuvel waar de Britse troepen gepositioneerd zijn. Overal weerklinkt vol overgave: “Leve de Keizer”. Op de top vangt het Belgisch-Nederlandse leger de Franse troepen op om de Britten uit het zicht te houden die achter de heuvelkam in hinderlaag liggen. Er volgt een harde strijd tot de Britse troepen tevoorschijn komen en de Keizerlijke Garde van dichtbij beschieten. Tegelijk woeden er hevige gevechten op de top van de Mont-Saint-Jean. De uitkomst van de veldslag is onzeker…

20 juni 2015 om 20u - 'De Tegenaanval van de Geallieerden'

De slag concentreert zich rond de ferme d’Hougoumont, een kasteelboerderij die door de Britten is versterkt omdat ze er een Franse aanval vrezen. De gevechten starten onder het luide gedreun van artilleriegeschut en monden uit in een echt bloedbad. Er vallen duizenden doden en gewonden. Bestookt door de Britten, waagt de Garde een ultieme aanval die op een mislukking uitdraait. De Garde “sterft, maar geeft zich nooit over”. Napoleon vlucht naar Parijs terwijl de overwinnaars, Wellington en Blücher, in de ferme de la Belle Alliance samen de overwinning vieren. 

Datum:
18 juni 2015 / 21 juni 2015
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0