Basquiat – The Artist and His New York Scene in Schunck Glaspaleis Heerlen

SCHUNCK Glaspaleis brengt de Europese première van een onverteld verhaal naar Heerlen. Het verhaal van werk en leven van de jonge Basquiat en tijdgenoten uit zijn New York scene in de periode 1978-1982.

Hierin wordt Basquiat niet zozeer als mythe getoond, maar wordt wel nieuw licht geworpen op de ontwikkeling van een icoon uit de hedendaagse kunst en de beweging waarin hij zich bevond.

Basquiat

Jean-Michel Basquiat(1960-1988) geboren in Brooklyn, New York als zoon van een Haïtiaanse vader en een Puerto Ricaanse moeder. Hij leefde als school drop-out perioden op straat. Basquiat gebruikte de stad als zijn schildersdoek en kwam terecht in de New Yorkse scene van hiphop, postpunk, graffiti en straatcultuur.

Hier sloot hij vriendschappen met onder andere Keith Haring en had hij een kortstondige relatie met Madonna. In een paar jaar tijd maakte hij de overstap van graffitikunstenaar naar internationaal befaamde kunstenaar en als wereldbekende megaster. Tientallen jaren na zijn dood op 27-jarige leeftijd, als gevolg van een overdosis, blijft zijn werk het publiek over de hele wereld fascineren. Basquiat is nog altijd een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van deze tijd. Dat hij de duurst geveilde Amerikaanse kunstenaar ooit is, onderstreept zijn sterrenstatus.

Van straatartiest tot kunsticoon

In de tentoonstelling kan het publiek kennismaken met het werk en leven van de kunstenaar in zijn jonge jaren, in de intieme setting van het appartement dat hij in 1979 deelde met zijn toenmalige vriendin Alexis Adler. SCHUNCK brengt hiervoor de tentoonstelling Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980 van het Museum of Contemporary Art Denver naar het Europese continent.

Met de bruisende en rauwe New Yorkse kunstscene waarin Basquiat in korte tijd de stap maakte van de straat naar het werk dat wij kennen. Een selectie van de vrijwel onmiddellijk felbegeerde canvassen en tekeningen van zijn vroege werk. We ontmoeten die scene in de tentoonstelling waarmee Basquiat doorbrak, de grote en legendarische Times Square Show in 1980 waarin hij samen exposeerde en co-creëerde met tijdgenoten als Keith HaringNan Goldin en Jenny Holzer. Centraal in de tentoonstelling in SCHUNCK staan originele werken van hemzelf en anderen uit de Times Square Show.

Ontdek Urban Heerlen

‘Basquiats NY scene’ is voor Heerlen bijzonder actueel. De ‘do it yourself-cultuur’ uit de vroege jaren ‘80 in New York, past perfect bij de voormalige mijnwerkersstad die zichzelf opnieuw uitvindt. In deze rauwe en urbane stad bevindt zich een levendige graffiti-, hiphop & breakdance sceneBasquiat – The Artist and His New York Scene past naadloos bij urbanHeerlen als stad van de straatkunst. Combineer het bezoek aan de expositie met een rondleiding langs de murals, een workshop graffiti, een hiphop performance of een Basquiat filmavond. 

Het volledige programma is te zien op www.schunck.nl/basquiat.

Datum:
2 februari 2019 / 2 juni 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0