Dalai Lama leent thangka uit aan De Nieuwe Kerk Amsterdam

Speciaal voor de tentoonstelling Het leven van Boeddha, de weg naar nu is een bijzondere thangka, een rolschildering, beschikbaar gesteld uit de persoonlijke bezittingen van Zijne Heiligheid de Dalai Lama.

De rolschildering, vervaardigd in de negentiende eeuw in Tibet, komt uit een reeks schilderingen die het levensverhaal van de Boeddha illustreren. Op zaterdag 15 september zal Zijne Heiligheid de Dalai Lama de nieuwe tentoonstelling in De Nieuwe Kerk Amsterdam officieel openen, waarbij hij deze thangka ter plekke zal bezichtigen.

Eeuwenoud en modern, Ai Weiwei en Yoko Ono

Millennia-oude objecten en hedendaagse kunst komen in de tentoonstelling bijeen. Het oudste object dateert uit de derde eeuw, het jongste uit 2018. Een van de topstukken is het ruim twee meter hoge beeld van een staande Boeddha uit de vijfde-zesde eeuw, die de bezoeker als eerste verwelkomt. Er is een schat aan bijzondere oude beelden te zien, afkomstig van leden van de jubilerende KVVAK, de Koninklijke Vereniging van Verzamelaars der Aziatische Kunst.

De moderne kunst betreft werken van de internationaal bekende kunstenaars Ai Weiwei, Yoko Ono, Tony Feher, Alicia Framis, Tatsuo Miyajima, Allan Kaprow, Rei Naito, Kohei Nawa, Michelangelo Pistoletto, Ugo Rondinone en Carolee Schneemann. Ook Nederlandse kunstenaars zijn vertegenwoordigd met werken van Salvador Breed en Koos Breukel.

Tentoonstelling

De tentoonstelling vertelt het levensverhaal van de Boeddha. Hij werd in de vijfde eeuw v.Chr. als rijke prins geboren maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven. Zijn levensfases staan symbool voor het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling: de geboorte, de ommekeer, de verlichting, de eerste leerrede en zijn overlijden. De essentie van het boeddhisme is de verlichting, die bereikt kan worden door de bewustwording van het hier en nu. De tentoonstellingsmakers, onder wie co-curator en vormgever Siebe Tettero, verbeelden het ‘nu’ met werken van hedendaagse kunstenaars; speciaal voor deze tentoonstelling worden ook nieuwe kunstwerken gemaakt. Het leven van Boeddha, de weg naar nu is te zien van 16 september 2018 tot en met 3 februari 2019.

Opening: dialoog en livestream

De tentoonstelling wordt op zaterdagochtend 15 september geopend door Zijne Heiligheid de Dalai Lama door middel van een dialoog met technologische vernieuwers en jongeren over Compassie en Technologie. De dialoog wordt in nauwe samenwerking met SingularityU The Netherlands samengesteld. Het is een besloten bijeenkomst, maar deze zal door middel van een livestream te volgen zijn. 

Arti

In samenwerking met het Buddhist Film Festival Europe (BFFE2018@EYE) organiseert De Nieuwe Kerk een bijeenkomst in de kunstsociëteit van  Arti et Amicitiae (Rokin 112). Daar wordt de livestream op groot scherm uitgezonden op 15 september. Aanmelden kan via info@Arti.nl (verplicht), entree is € 8 (inclusief ontbijt), inloop tussen 8.30 – 9 uur.

Afbeeldingen

1) Compassion by Chris Levine, 2016, 2) Thangka: levensscène van de Boeddha, Tibet, 19de eeuw, 213,4 × 153 cm, 3) Boeddha Śākyamuni zittend op Mucilinda, Cambodja, Angkor, 12th century, Ger Eenens Collection The Netherlands / Wereldmuseum Rotterdam. Foto: Erik en Petra Hesmerg, 4) Kohei Nawa, PixCell-Deer#51, 2018
, Mixed media, 219,7 x 189 x 150 cm
. Foto: Nobutada OMOTE | SANDWICH

https://www.nieuwekerk.nl/ https://www.arti.nl/

Datum:
16 september 2018 / 3 februari 2019

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0