Nieuwe verleidingen, aanwinsten en schenkingen CODA sieradencollectie

Sieren en versieren zijn zo oud als de mensheid zelf. Met kleding en sieraden vertellen we niet alleen wie we zijn maar nodigen we ook uit tot gesprek. Het dragen van sieraden gaat over vrijheid, bewustwording en identiteit.

Daarnaast is het sieraad onderdeel van telkens nieuwe modebeelden waarin steeds wisselende accessoires een belangrijke rol spelen.

Rijkscollectie

Met ruim 9000 objecten beschikt CODA over de grootste museale verzameling kunstenaarssieraden en modesieraden in Nederland. Deze collectie groeit gestaag door aankopen, bruiklenen, schenkingen en legaten. Nieuwe verleidingen toont een selectie van aanwinsten uit afgelopen jaren.

Bijzonder in deze tentoonstelling zijn de sieraden afkomstig uit de Rijkscollectie. Tijdens het Museumcongres in 2015 ontving CODA uit handen van minister Jet Bussemaker de Rijkscollectie sieraden. Deze omvat ruim 400 objecten en is in langdurige bruikleen gegeven aan het CODA Museum met de intentie deze bruikleen op termijn om te zetten in een schenking. De collectie van het Rijk is een fantastische aanvulling op de bestaande collectie sieraden van CODA.

Collectie Riet en Johan van Lonkhuijsen

Naast de Rijkscollectie verdient de particuliere schenking van Riet en Johan van Lonkhuijsen uit 2016 aandacht. Deze collectie omvat meer dan 100 sieraden, gemaakt door meer dan 50 kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland. Riet en Johan van Lonkhuijsen stelden hun collectie met passie en toewijding samen. Zij besloten dat na hun overlijden de collectie geschonken zou worden aan CODA.

Die keus werd gemotiveerd door de bestaande, omvangrijke collectie kunstenaarssieraden van CODA, het collectiebeleid ten aanzien van het kunstenaarssieraad en de bereidheid om een schenking te aanvaarden. Met het actieve tentoonstellingsbeleid van CODA - ze waren regelmatig al bruikleengever aan het museum -  wisten zij bovendien zeker dat de hen zo dierbare collectie getoond zou blijven worden. Een groot deel van hun collectie was eerder te zien in Met passie verzameld, met liefde geschonken. Een kleine selectie uit deze particuliere verzameling is opgenomen in deze tentoonstelling.

Collectie Joop Wiggers

CODA wist de collectie in 2016 uit te breiden met een behoorlijke aantal modesieraden uit de particuliere collectie van Jozef (Joop) Wiggers, een verzamelaar met een grote passie voor het modesieraad. Hij had grote waardering voor de schoonheid van deze sieraden en de creativiteit waarmee ze gemaakt zijn. Uit zijn verzameling wist CODA onder andere sieraden van Dior, Givenchy, Chanel, Joseff of Hollywood, Trifari en David Mandel aan te kopen.

De ruggengraat van de CODA sieradencollectie wordt gevormd door een aantal kernkunstenaars. Van deze kunstenaars kan vanuit de collectie en door de tijd een beeld van werk en ontwikkeling geschetst worden. ‘Kernkunstenaar’ is een predicaat dat niet lichtvoetig verstrekt wordt. Het criterium daarvoor is op de eerste plaats dat het werk van de betreffende kunstenaar voortdurend van artistiek hoge kwaliteit moet zijn.

Materiaalgebruik, vernieuwing en ontwikkeling van het kunstenaarschap zijn andere criteria. Recente aankopen van kernkunstenaars zijn bijvoorbeeld de broche Huntsman van Helen Britton (1966) en de Wellpappe armbanden van David Bielander (1968). De broche van Britton getuigt van een nieuwe weg die de kunstenaar is ingeslagen: van collegeachtige technieken naar een meer gestileerde vormentaal. De armbanden van Bielander tonen, evenals zijn eerdere werk, een bijzonder materiaalgebruik: deze armbanden in geel en wit goud zijn namelijk niet te onderscheiden van het karton dat ze suggereren.

Bijdrage Mondriaan Fonds

Het CODA Museum ontving in september 2017 een positieve beschikking van het Mondriaan Fonds. Het fonds besloot de eerder ingediende aanvraag voor verdere uitbreiding van de sieradencollectie te honoreren met € 25.000. Uit het adviesrapport: "De collectie van CODA maakt onderdeel uit van de Collectie Nederland en wordt ook als zodanig benaderd door het museum. De commissie waardeert de online en offline zichtbaarheid van het museum, inclusief het in 2015 gelanceerde Jewellery Platform en het ruimhartige bruikleenbeleid van het museum.”

CODA directeur Carin Reinders: “Deze bijdrage van het Mondriaan Fonds betekent dat wij verder kunnen werken aan een stevige profilering van CODA als sieradenmuseum met inhoudelijke, kwalitatief hoogwaardige toevoegingen op de bestaande collectie. In het kader van het ontsluiten van de Collectie Nederland is dat niet alleen voor ons maar ook voor het publiek van groot belang.”

http://www.coda-apeldoorn.nl/museum/verwacht/nieuwe-verleidingen/

Datum:
17 december 2017 / 21 januari 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0