Unseen Jubileum Editie: Fotografie in Wonderland

Unseen Jubileum Editie: Fotografie in Wonderland

Unseen Photo Fair, de internationale kunstbeurs die is gewijd aan de avant garde van de hedendaagse fotografie, beleeft dit jaar zijn tiende editie. Unseen geldt al vanaf de eerste editie als vooruitstrevend, internationaal, toonaangevend en van institutionele kwaliteit.

Met de ijzersterke aankomende jubileumeditie gaat een nieuwe volwassen fase van start, wat niet wegneemt dat het aanbod onverminderd fris blijft. Meerdere kunstenaars hebben tegelijkertijd een solopresentatie op de beurs en een tentoonstelling in een van de Amsterdamse musea.

Internationaal perspectief 

Roderick van der Lee, oprichtend directeur van Unseen: "Het internationale enthousiasme voor Unseen is groter dan ooit. Ofschoon er de afgelopen jaren werd verwacht dat kunstbeurzen wel eens iets regionaler zouden kunnen worden, verwelkomen we net als voorheen galeries van over de hele wereld, van New York tot New Dehli. Naar de immens populaire book market komen onafhankelijke uitgevers van Oslo tot Tokyo terwijl we, met het oog op een internationale publishing award, een partnership zijn aangegaan met de beroemde Londense uitgeverij GOST Books. Voor het internationale perspectief van Unbound, tot nu toe de meest vooruitstrevende en ambitieuze sectie van Unseen of om het even welke fotografiebeurs ter wereld, staat Damarice Amao van het Centre Pompidou in Parijs garant. Zij is gastcurator. Al met al kenmerkt het aanbod van deze jubileumeditie van Unseen zich door een wonderlijke, licht bevreemdende schoonheid, als een draad die zich door landschappen, portretten en stillevens weeft en een bijna magisch geheel creëert: een sprookjesachtig wonderland." 

Unseen Photo Fair

Aan de jubileumeditie van Unseen nemen 70 galeries van over de hele wereld deel. Onder de deelnemers bevinden zich Nederlandse oudgedienden zoals Galerie Ron Mandos met onder andere het werk van Erwin Olaf en de legendarische choreograaf Hans van Manen, en Galerie Flatland met onder meer het werk van internationale grootheid Valerie Belin. Galerie tegenboschvanvreden brengt een bijzondere presentatie van Paul Kooiker, met een overzicht van diens beste modefotografie van de afgelopen decennia. Ook uit het buitenland verwelkomt de beurs weer veel oudgedienden zoals de Berlijnse Robert Morat Galerie die werk toont van fotografen-duo Lena Amuat & Zoë Meyer. Ook Nature Morte, de eerste Indiaase galerie die deelnam aan prestigieuze hedendaagse kunstbeurzen als Art Basel. Frieze en FIAC, keert terug naar Unseen met een solo presentatie. 

Onder de nieuwelingen verwelkomt Unseen de in digitale kunst en nieuwe media gespecialiseerde Bitforms Gallery, met vestigingen in New York en San Francisco; Loft Gallery uit Casablanca met een solo presentatie van Mous Lamrabat die momenteel ook exposeert in Foam Fotografiemuseum Amsterdam; en Galerie Barbara Seiler uit Zürich, met een solo presentatie van fotografisch werk van Marcel van Eeden. Ten tijde van Unseen heeft Van Eeden ook een tentoonstelling in het van Gogh Museum. 

Book Market

Aan dit populaire onderdeel van Unseen nemen 67 onafhankelijke (inter)nationale uitgevers van kunst- en fotografieboeken deel. Na de restricties van vorig jaar is er nu weer ruimte voor speciale boeklanceringen en signeersessies. Zo lanceert Hannibal Books het nieuwste boek van Anton Corbijn met een signeersessie van de meesterfotograaf. Een mijlpaal is de lancering van een nieuwe book award in samenwerking met GOST Books, de beroemde boetiekuitgeverij van fotografieboeken uit Londen. Uit het totaal van de inzendingen - ongepubliceerde projecten van fotografen - kiest een vakjury een winnaar wiens project als boek bij GOST zal worden ontworpen en uitgegeven. Stuart Smith, uitgever van GOST: "We're really excited to view the projects submitted for this new award. We pride ourselves on a publishing output which defies categorization and by collaborating with Unseen Amsterdam—with their reputation for showcasing the most innovative contemporary photography—we hope to be able to support a photographer or artist with the production of a book to share their work with a wide international audience."  

Unbound

Vorig jaar lanceerde Unseen de onafhankelijke en ambitieuze nieuwe sectie Unbound, gewijd aan onderzoek naar de grenzen van het fotografisch universum. Unbound werd goed ontvangen en met name door insiders als ongekend vernieuwend gekwalificeerd. Unseen vond Damarice Amao van het Centre Pompidou bereid zich voor de aankomende jubileumeditie als gastcurator te verbinden aan Unbound. Uit een groot aantal voorstellen van kunstenaars, kunstacademies, galeries, instituten en musea selecteerde Amao een twaalftal projecten waarin fotografie samensmelt met installatiekunst, sculptuur, digitale kunst, virtual reality en performance art.    

Over Unseen Amsterdam

Unseen Amsterdam is dé toonaangevende internationale kunstbeurs voor hedendaagse fotografie. De beurs is internationaal geroemd om zijn hoge curatoriële standaard en intieme sfeer, en trekt galeries en verzamelaars van over de hele wereld. De komende editie vindt plaats van vrijdag 16 september tot en met zondag 18 september 2022.  

Over Unbound 

Stichting Unbound Foundation is een onafhankelijk verlengde van Unseen, specifiek bedoeld voor onderzoek naar de grenzen van het fotografisch universum. In 2021 lanceerde Unseen de eerste editie van Unbound met een tentoonstelling van 15 grensverleggende projecten, geselecteerd door Marcel Feil, voormalig artistiek directeur van Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Voor elke nieuwe editie kiest Unbound een andere gastcurator. Voor 2022 is dit Damarice Amao van het Centre Pompidou in Parijs.   

Over Westergas

Westergas is een kunst- en cultuurdorp waar historische waarden en vernieuwende ideeën samenkomen. Met haar eigengereide maar tegelijk ook typisch Amsterdamse karakter weet deze unieke, monumentale locatie in het Westerpark haar bezoekers keer op keer voor verrassingen te stellen

Unseen Amsterdam

Een overzicht van de deelnemers 2022: Unseenamsterdam.com

Meer details over het volledige 2022-programma vanaf 12 juli 2022: Unseenamsterdam.com

Online catatalogus op Galleryviewer.com beschikbaar vanaf 10 september 2022 

Westergas | Klönneplein | 1014 DB | Amsterdam 

Afbeeldingen

1) Links: Pierre Liebaert, courtesy of Archiraar, 2) Lisanne Hoogerwerf, courtesy of Galerie Helder, 3) Mous Lamrabat, courtesy of Loft Gallery, 4) Iris Bergman, courtesy of Gallery Untitled, 5) Feng Li, courtesy of Migrant Bird Space, 6) Kamonyi District, courtesy of Defiant Blooms   

https://unseenamsterdam.com/

Datum:
16 september 2022 / 18 september 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0