Gouden Eeuw

On top of the world Baas over de zeven zeeën

Tijd van bloed, zweet en tranen oorlog,oorlog en nog eens oorlog

Goud met een zwart randje Leidse sloppenwijken

ITIN Social

  • Gerard Verbeek
  • Truus Gerritsen
  • Ans Hazenbrouck

Read comments (1)

Gouden Eeuw

Introduction

On top of the world

Nederlandse schepen waren dik honderd jaar de schrik van de wereldzeeën. Op het oostelijk halfrond domineerde de zeer agressieve handelsonderneming de VOC de wateren en zuiverde deze van concurrenten. Op het westelijk halfrond was het de WIC die de zeeën onveilig maakten. Kaapvaart, oftwel legaliseerde piraterij, bleek zeer winstgevend te kunnen zijn. In de Europese wateren leverde de Nederlandse vloot talloze epische zeeslagen met de vloten van Engeland, Frankrijk, Spanje en Zweden. Meestal trokken de Nederlanders aan het langste eind. Vanaf ongeveer 1713 werd het echter duidelijk dat de Nederlanders hun positie definitief aan de Engelsen hadden verloren.

Tijd van bloed, zweet en tranen

De Nederlanders creëerden veel vijanden tijdens hun indrukwekkende opmars als dominante handelsmacht. Economisch belangen, samen met afgunst en jaloezie zorgden ervoor dat de andere Europese machten voortdurend op de Nederlandse bezittingen aasden. De Republiek was dan ook bijna constant in oorlog om de bestaande situatie te verdedigen. Vanaf de late zeventiende eeuw trad de Republiek vaak op als de financier en aanvoerder van grote coalitielegers die het opnamen tegen de veroveringdrang van de Franse koning Lodewijk XIV. Ondanks de uitzonderlijke rijkdom van de Republiek, was het echter niet in staat om zowel een krachtig leger als een krachtige vloot te onderhouden. In de loop van de achttiende eeuw werd duidelijk dat de Nederlanders niet langer de Engelsen en de Fransen konden bijbenen.

Goud met een zwart randje

Binnen korte tijd wist Leiden uit te groeien tot de belangrijkste textielstad ter wereld en de tweede stad van Holland. Elk succesverhaal heeft echter zijn keerzijde.De stad kon de aanwas van immigranten niet aan en barste binnen de korste keren uit haar voegen.Tienduizenden mensen zaten opeengepakt in smerige sloppenwijken. Na 1670 zette de neergang van de Leidse en Hollandse textielindustrie zich in en trokken veel mensen weer weg. Zo explosief als de bevolking was gegroeid tijdens de zeventiende eeuw, zo snel ging deze weer achteruit gedurende de achttiende eeuw. Bezoekers reageerden vaak geschokt op de aanblik van een in verval geraakte stad.

Tussen ongeveer 1567 en 1648 waren de Republiek der Nederlanden en Spanje verwikkeld in een langslepende en bloedige oorlog.

Jaar:
1588 / 1702
Circa:
Ja

Adres

Oude Singel 32
2312 RA Leiden
Nederland

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1

Reacties

Viva Hans Goedkoop: nieuwe vader des vaderlands