Vergeten groente nr. 5: Snijbiet

Vergeten groente nr. 5: Snijbiet

Vergeten groente nr. 5: snijbiet. De snijbiet - ook wel warmoes genoemd - is een ouderwetse bladgroente met groot stevig blad en geribde stelen die wel wat op rabarberstengels lijken.

Je eet zowel het blad als de stelen. De smaak ervan lijkt een beetje op die van spinazie met een vleugje rode biet: lekker om mee te koken, wokken en roerbakken. Jong blad kan zelfs rauw door salades. De groente heeft prachtig gekleurde stengels: wit, geel en rood. Daardoor zijn de planten niet alleen lekker, maar ook nog eens heel mooi.

Uit de amarantenfamilie

Snijbiet komt uit de amarantenfamilie - net als bieten en spinazie. De groente is zelden te koop in de supermarkt, maar omdat hij heel makkelijk te telen is, zie je ‘m wel vaak in de moestuin.

Snijbiet kiemt makkelijk, groeit snel, heeft geen last van ziektes en nauwelijks van slakken. Je kunt hem al in maart in de volle grond zaaien. Wanneer de plant zo’n 10-15 centimeter hoog is, kun je steeds de buitenste bladeren oogsten en zo een hele tijd van je moestuin genieten. Dit gaat zo door tot eind september.

Vitamines en mineralen

Snijbiet zit barstensvol vitamines en mineralen: A, C en K, ijzer, koper, fosfor, calcium en kalium. De plant werden al sinds de oudheid als geneesmiddel ingezet tegen allerlei kwalen. Er zitten ook  gezonde flavonoïden in snijbiet zoals luteïne, beta-caroteen, alfa-caroteen en zeaxanthine. Deze stoffen zijn ontstekingsremmend doordat het anti-oxidanten zijn. Hierdoor bestrijden ze ziektes als hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en kanker. En zijn ze zelfs goed voor de ogen.

Bereiden

Was snijbiet zorgvuldig. Na het schoonmaken snijd je het blad van de steel. De steel heeft een langere bereidingstijd nodig dan het blad. Het blad slinkt snel, vergelijkbaar met het blad van paksoi en spinazie. 

Bewaren

Snijbiet is kort houdbaar. Eet snijbiet bij voorkeur dezelfde dag nog. Je kunt deze groente hooguit twee dagen in de groentela van je koelkast bewaren. Snijbiet verkleurt, wordt slap of is beschimmeld. Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of zelfs proeven. Een restje gekookte snijbiet kun je twee dagen in de koelkast of drie maanden in de vriezer bewaren.

Het waterliniegebied

In het waterliniegebied is er veel belangstelling voor het zelf telen van groenten, ook de heel oude. Zo is er in en rond Utrecht veel activiteit, onder andere bij UFF (Utrecht Food Freedom) en in de Workshop Koningshof. Het Happyland Collectief heeft een diepgaand onderzoek gedaan naar voedselvoorziening rond Utrecht door de eeuwen heen. Dat heeft een mooi document opgeleverd. Zie de bijlagen van dit bericht.    

Met dank aan Veggipedia.nl, Foodiesmagazine, Lekkertafelen.nl, makkelijkemoestuin.nl 

https://www.utrechtfoodfreedom.nl/
https://www.visitutrechtregion.com/nl/wat-te-doen/waterlinies/nieuwe-hollandse-waterlinie
www.hetsmaakmuseum.nl  

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0