De wereld van de Gelderse kunstenaar, 2 - Michiel Nijkamp

Als ik de MLB Galerie binnen kom om Michiel Nijkamp te interviewen, zie ik hem bij het raam aan een tafeltje tekenen. Ik zie een grote ronde planeet, het lijkt wel Saturnus, met links van de planeet een paar uitstulpingen en wat kleinere vierkante vormen.

In de galerie hangen meer van zijn werken, gedetailleerde pentekeningen met cirkelvormen en uitgetekende structuren.  In veel van zijn werken spelen collage elementen een grote rol. Om die collages is het tekenwerk, dat reageert op de collage. Nijkamp’s werken hangen zo’n beetje om en om met die van zijn vrouw, Renneke van der Linden. ‘Reisimpressies’ is de titel van de tentoonstelling.

Collage elementen

Wat Michiel en Renneke gemeen hebben is de aandacht voor het detail, die soms verwijst naar de vele reizen die ze gezamenlijk gemaakt hebben. Chinese lettertekens, muntjes, een bagage barcode die je op het vliegveld krijgt, gedroogde bloemen uit een ver land.

“Die collage elementen vindt ik op straat of elders”, zegt Michiel, “Daar ga ik mee fantaseren. Om de collage elementen heen vlecht ik een tekening. Ik probeer alles aan elkaar te knopen, maar soms staat het getekende ook los van de collage.”

Pigmentinkt

Het werk ontstaat terwijl hij bezig is. “Ik begin met het middelpunt, daar reageer ik op met een cirkelvorm. Soms probeer ik dat te doorbreken of een andere kant op te sturen.” Hij maakt het met een tekenpennetje met pigmentinkt, hij heeft vroeger ook wel met een kroontjespen gewerkt. De pentekeningen hebben geen horizon, maar een vogelvlucht perspectief.

Meestal zijn de tekeningen in zwart/wit, maar hij gebruikt ook kleur. Zeker voor zijn schilderijen, die groter van formaat zijn, 50 x 60, maar toch ook tekenachtige elementen hebben. De meeste tekeningen maakt hij in tekenboeken. 

Star Trek

Op dit moment wordt het formaat van de tekeningen kleiner, een half A4tje. “Ik maak ze vaak op schoot terwijl de serie Star Trek aanstaat. Als ik daar naar kijk hoef ik me niet zo te concentreren op de tekening, dan komt er een ontspannenheid in het tekenen. Ik kan Star Trek aanzetten wanneer ik wil, want ik zie hem via Netflix. Star Trek heeft een verbinding met een cirkelvormige wereld, dat planeetachtige, ronde, en het ruimteschip zelf.” Wat hem met name bekoort bij Star Trek is de atmosfeer ervan. “Maar ook bij het journaal kan ik tekenen.”

Japanse kwast

Michiel Nijkamp studeerde in 1993 af van de Academie Arnhem, tegenwoordig heet het Artez. De opleiding was behoorlijk intensief. “Ik ben autodidact qua manier van werken, dan is het moeilijk om iets bij te leren.” Voordat hij naar de Academie ging maakte hij al tekeningen met veel kleuren. Op de Academie ging hij schilderen, maar bleef trouw aan het tekenen. Hij leerde Japanse inkt kennen en de Japanse kwast gebruiken. “Daar maakte ik arcadische landschappen mee. Daar kwam langzaam de ‘Nijkamp-stijl’ uit tevoorschijn.”

Fool’s Gold

We lopen langs zijn werken. “Ik heb me laten uitdagen door het vreemde.” We zien het werk ‘Ode aan onze reizen’ met muntjes en buitenlandse (visite)-kaartjes erop, en ‘Fools’ Gold’, een driedimensionaal werk met een clown met een rode neus en mond en met een muntje als oog, twee postzegels op een paars vlak en een jokerspeelkaart met een muntje van 25 cent. Daar komt de titel van het werk vandaan, 25 cent werd ‘Fool’s Gold’ genoemd. Die clownskop is gemaakt van een eierdoos die Michiel vond. “Ik zag ‘m liggen, op straat. Ik dacht: dat lijkt wel een clown op leeftijd.”

Avontuur

Het kunstleven is best wel een zwaar leven, vindt Michiel. “Het maken is iets anders dan het exposeren. Het maken geeft me veel plezier, maar de verkoop is nog niet zo gemakkelijk.” Vandaar dat hij een baan ernaast heeft als archiefmedewerker van de gemeente Nijmegen. 

Tot slot: wat is zijn filosofie? Michiel: “Je moet niet te veel nadenken als je werkt. Het werk moet ontstaan terwijl je ermee bezig bent, dat maakt het avontuurlijk. Ik ben kunstenaar geworden vanwege het avontuur, ik vind het prettig om mezelf te verrassen. Het is iedere keer weer een uitdaging.”

https://www.facebook.com/michiel.nijkamp.50
http://www.mlbgalerie.nl/expopaginas/expo-0617.html  

https://bit.ly/2uHKcZo 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0